Робота є, але не для всіх: яких фахівців шукають роботодавці в Україні

В Україні з початку 2023 року офіційно зафіксували зростання кількості вакансій. Найактивніше роботодавці шукають кваліфікованих представників робітничих професій (наприклад, слюсарів та трактористів). Але також потрібні вчителі, лікарі та фармацевти, працівники сфери торгівлі та послуг.

Такі дані оприлюднила Державна служба зайнятості. Так, за даними відомства, найбільш затребуваними у роботодавців у січні-квітні 2023 року були:

  • 22% всіх розміщених вакансій – кваліфіковані робітники з інструментом (швачка, електромонтер, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, пекар, слюсар-електрик);
  • 17% — робітники з обслуговування, експлуатації обладнання та машин (водій, тракторист-машиніст, тракторист, токар, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, кранівник);
  • 15% – професіонали (вчитель, фармацевт, лікар, інженер, економіст, інженер з охорони праці, практичний психолог);
  • 13% – працівники сфери торгівлі та послуг (продавець, кухар, продавець-консультант, охоронець, офіціант, соціальний робітник, бармен, перукар, молодша медична сестра);
  • 11% – некваліфіковані працівники (підсобний робітник, прибиральник, вантажник, двірник, укладач-пакувальник, робітник з благоустрою, прибиральник територій, сторож);
  • 10% – фахівці (бухгалтер, медсестра, майстер виробничого навчання, механік, вихователь, асистент фармацевта).

«Тенденція до збільшення пропозицій роботи – ознака пожвавлення економічної активності та адаптації бізнесу до умов військового стану», – зазначила глава Служби зайнятості Юлія Жовтяк.

Кому платять найбільше

Роботи в Україні справді побільшало вп’ятеро, ніж рік тому, підтверджують фахівці великих порталів з пошуку роботи. Проте номінальні зарплати за рік зросли лише на тисячу гривень (у середньому до 16 тис. грн.), і це за інфляції понад 20%.

Активне підвищення окладів найближчим часом не очікується, констатують експерти. Втім, є професії, представникам яких готові платити зарплати вище за середні і зараз.

Насамперед це водії-міжнародники, які заробляють понад 40 тис. грн. При цьому, залежно від досвіду роботи та додаткових кваліфікацій, водії можуть заробляти ще більше.

Також до списку професій, що оплачуються, входять менеджери з продажу з 20 тис. грн зарплати та бізнес-аналітики, ріелтори – 30 тис. грн. А фахівці діджитал-професій, співробітники медіа, HR та IT можуть добитися підвищення зарплат, лише освоївши нові компетенції, наприклад роботу зі штучним інтелектом.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *