“Розумні“ лічильники газу з’являться в Україні: кому і коли встановлюватимуть нові прилади

В Україні розробили «розумні» лічильники газу із зручною смарт-системою, які будуть виготовлені вже у 2023 році. Перші прилади почнуть встановлювати в новобудовах, а згодом і в інших будинках.

Нові прилади обліку матимуть мембранний лічильник та вбудований у корпус смарт-модуль з модемом. Завдяки модему прилад в автоматичному режимі передаватиме в газорозподільну компанію дані про споживання газу.

Після того, як виготовлять перші 16 000 лічильників, фахівці почнуть безкоштовно замінювати старі прилади обліку, які не пройшли перевірку, новими лічильниками.

Це буде можливим після того, як Національна комісія з регулювання енергоринку та комунальних послуг виділить на це гроші. Наразі для цих цілей залучаються інвестори. Встановлення лічильників на газ у новобудовах лежатиме на плечах у забудовників.

“Розумні“ лічильники газу з'являться в Україні: кому і коли встановлюватимуть нові прилади

Оператори газорозподільних мереж, що працюють під брендом РГК, в рамках інвестпрограми безкоштовно замінять на нові лічильники старі прилади обліку, які не пройшли перевірку.

В Україні встановлено понад 10 млн лічильників газу у побутових споживачів, з яких лише кілька десятків тисяч мають smart-системи. Іншим споживачам доводиться щомісяця самостійно вручну або по телефону передавати показники своїх лічильників.

Поява «розумних» лічильників у будинках більшої кількості українців суттєво полегшить їм життя. Українцям, які покинули будинки через евакуацію, вирушили у відрядження чи відпустку, а також тим, хто забуває вчасно вказувати показники споживання блакитного палива, більше не потрібно буде турбуватися про передачу показників. Система автоматично зчитуватиме інформацію з «розумних» лічильників і передаватиме їх операторам.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *