Стало відомо, скільки мільярдів переплатили українці за півроку за газ

У другому півріччі 2020 року кожен побутовий Користувач газу в Україні, в середньому, переплатив 670 грн, що в сумі склало 8,4 млрд грн.

У другому півріччі 2020 року кожен побутовий Користувач газу в Україні, в середньому, переплатив 670 грн, що в сумі склало 8,4 млрд грн. Про це повідомило Міненерго в пояснювальній записці до постанови Уряду від 9 грудня 2020 року №1236, інформує УНН.

«За нашими оцінками, в серпні-грудні 2020 року через наявність домінуючого становища в регіональних газопостачальних компаній побутові споживачі переплатили 8,4 млрд грн (або 670 гривень на кожного абонента)»,-йдеться в документі.

За даними Міненерго, протягом зазначеного періоду середня ціна регіональних газопостачальних компаній на 36% перевищувала ціну ДК «Нафтогаз України». При цьому, частка цих постачальників у сегменті продажу газу для потреб побутових споживачів становила понад 90%.

Як повідомлялося раніше, 26 січня, майже всі українські газопостачальники опублікували ціни на блакитне паливо для населення в лютому. Відразу сім компаній виставили ціну нижче граничної, а от інші 45 підприємств продаватимуть газ наступного місяця за рекомендовані Кабміном 6,99 грн за кубометр.

Хронологія тарифного кризи

«Тарифну» проблему влада взялася «терміново» вирішувати на тлі протестів.

Так, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

18 січня Кабмін затвердив граничну ціну на газ в 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня.

Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не більше ніж до 31 березня 2021 року.

Правда, ціна на газ від ДК » Нафтогаз України «становить 7,22 грн/куб.тобто, анонсоване» 30-відсоткове «зниження від Шмигаля тільки на 3,2% або 23 копійки відрізняється від» нафтогазівської » пропозиції.

Також варто відзначити, що під час «термінового» вирішення питання «тарифної кризи» представники влади випустили з уваги тарифи на тепло і гарячу воду.

При цьому ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *