Суд виправдав Портнова і присудив стягнути на його користь 52 тис грн з водія «Схем»

Печерський суд Києва відмовив у позові водія програми «Схеми», броварчанина Бориса Мазура до колишнього голови Адміністрації президента Андрія Портнова і присудив стягнути з Мазура на користь адковата, яка представляла Портнова, 52,5 тис. грн, повідомляє «Судовий Репортер«.

Портнов виклав на своєму сайті копію судового рішення від 31 серпня, ухваленого суддею Світланою Волковою. Суддя вважає, що поширення Портновим у Telegram персональних даних Мазура як особи, що незаконно стежила за ним, було предметом суспільного інтересу і правомірним.

На думку суду, Портнов не є публічним діячем. Після звільнення 26 лютого 2014 року з посади першого заступника глави адміністрації президента, не займає політичні чи державні посади. Тому стеження за ним і збирання інформації про його особисте життя, зустрічі з друзями і бізнес-партнерами порушує його права. Крім того, Портнов є адвокатом і таке стеження порушує принцип конфіденційності інтересів клієнтів.

Портнов пояснив, що помітив стеження за собою, зафіксував номер автомобіля, знав, що сюжет готує журналіст Михайло Ткач. Він оприлюднив персональні дані водія знімальної групи, щоб захиститися від втручання в особисте життя і утримати журналістів від збирання інформації про нього.

За заявою Портнова відкрито кримінальне провадження щодо незаконного збору інформації про особу і про вплив на журналіста з метою перешкоджання його професійним обов’язкам. На думку суду, цитата виступу Портнова у програм «Злочин і покарання» на каналі NewsOne свідчить, що Портнов займається журналістською діяльністю.

Суддя Волкова вважає помилковою позицію, що Портнов відкритий для суворої критики, пильного нагляду громадськості і межа допустимої критики щодо його життя є значно ширша. Законодавство України не містить визначення «публічна особа». А закон про протидію відмиванню грошей містить визначення, що національні публічні діячі – це особи, які виконували публічні функції протягом останніх трьох років.

Суддя зазначила, що хоча норми міжнародного законодавства і зобов’язують публічних осіб бути більш толерантними до критики, але не дають права втручатися в особисте і сімейне життя публічних осіб у непередбачений законом спосіб. Суд вважає, що коли Мазур і збирав інформацію про Портнова як особу помітну у публічній і політичній сфері, це однаково не давало права втручатися в його особисте життя, збирати інформацію про зустрічі з партнерами, друзями і колегами.

Закони України не дають права журналісту чи інші особі збирати конфіденційну інформацію про особисте життя, окрім випадків встановлених КПК і законом про оперативно-розшукову діяльність.

Суд повністю відмовив у позові і ще стягує із водія програми «Схеми» 52 500 грн витрат на адвоката Каріну Мікітян, яка представляла Портнова.

У ніч проти 17 серпня невідомі спалили автомобіль учасника знімальної групи «Схеми». Авто, на якому 4 роки журналісти їздили на зйомки, був припаркований біля будинку водія та оператора Сергія Мазура в місті Бровари Київської області.

Раніше, 8 серпня, журналіст «Схем» Михайло Ткач заявив, що виявив у себе вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Згодом у поліції повідомили, що відкрили провадження за статтею «Порушення недоторканності приватного життя».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *