Тариф на електроенергію для українців перерахують: названо нову ціну і дату різкого підвищення

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вдвічі до 2,8 грн за кВт-год уже з квітня. Не виключається повне скасування фіксованих тарифів та переведення побутових споживачів на вільне ціноутворення.

Про це йдеться в матеріалі UBR. Це означає, що в середньому платіжка за електрику в Україні може зрости з нинішніх 240 грн на місяць до 470 грн (за тарифу 2,8 грн/кВт-год) або приблизно до 840 грн (за повністю ринкового ціноутворення).

Влада обґрунтовує необхідність збільшення тарифу кількома причинами, головна з яких – відновлення пошкодженої внаслідок російських обстрілів енергетичної інфраструктури до наступного опалювального сезону. На це потрібні значні кошти, яких у галузі не вистачає через вручну встановлювані ціни для населення.

В Україні діє система забезпечення «громадських інтересів» на ринку електричної енергії (ПСО), яка полягає у штучному утриманні тарифів на рівнях 1,44 грн/кВт-год (у разі споживання домогосподарством до 250 кВт-год на місяць) та 1,68 грн /кВт-год (за всі кіловати у разі споживання понад 250 кВт-год на місяць).

Завдання забезпечувати ці ціни покладено на енергогенеруючі державні компанії – оператора атомних станцій НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго».

Вони мають компенсувати «постачальникам універсальних послуг» (аббр. ПУУ – це компанії на кшталт ДТЕКу, які побутовим споживачам безпосередньо продають електрику) різницю між ринковою вартістю електроенергії та 1,44-1,68 грн/кВт-год, за які ПУУ продають її домогосподарствам.

Термін дії постанови уряду про ПСО спливає 31 березня 2023 року. Тому КМУ потрібно або продовжити документ (залишивши в редакції, що діє, або оновивши її), або дочекатися скасування, перевівши галузь на ринкові рейки.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *