Тест: Три прості кроки до фінансової незалежності, які ви навряд колись зробите

Ми почали публікацію матеріалів на тему фінансової грамотності. Багато хто розуміє, що це необхідно для убезпечення нашого життя  і не лише в сенсі грошей. Але насправді головною і найбажанішою метою нашого навчання є фінансова незалежність. Хто ж не хоче обирати коли і де працювати? З ким жити? І робити це з власного бажання, а не з потреби.

Яка це «фінансово вільна людина»? Це та людина, яка може жити так, як вона звикла, не працюючи. Це та людина, інвестиції якої приносять їй більше прибутку, ніж її витрати.

Коли говорять про «мати багато грошей» – це омана. Чому? Тому що, коли ми починаємо заробляти більше, то й потреби наші зростають. А коли ми звикли жити на певну суму, а всі гроші, зароблені поверх того, інвестуємо, то ми з кожним днем наближаємось до фінансової незалежності. Тож досягнення фінансової незалежності – це здобути свободу над своїм життям і відчути себе вільним від стресу і турбот про заробляння грошей. Сподіваюсь, що комусь наступні прості поради допоможуть рухатись у потрібному напрямку.

Треба хотіти цього більше, ніж боятися

Ця проста, на перший погляд, порада від «Forbes» насправді геніальна. Ні, ми не боїмося грошей, якраз навпаки. Однією з причин, чому більшість людей не досягають фінансової незалежності, це тому, що вони бояться кроків у їхньому житті, які потрібно зробити вже зараз. Не того, що принесуть гроші в результаті, а того, що сьогодні треба щось змінити в своєму житті.

Треба пам’ятати, що всі зміни не робляться за одну ніч. Усе відбувається поступово. Згадаймо матеріал про постановку цілей: ставимо реалістичну мету і плануємо її досягнення. Для того, щоб стати фінансово незалежним, нам доведеться серйозно поговорити від душі з самим собою. Ми маємо зрозуміти кілька речей, зокрема:

  1. Визначення того, що саме означає для нас фінансова незалежність – результати чужих рішень не приведуть нас до мети. Ставимо собі питання до того часу, поки вони не закінчаться. Виявити свою перевагу і розуміти, що вона нам дає, – лише перший крок.
  2. Реалістична картина нашого поточного фінансового становища або баланс. Ми маємо розуміти, де ми знаходимося, щоб розуміти, куди йти далі.
  3. Реалістична ідея щодо того, від чого нам доведеться відмовитися, щоб дістатися туди, куди ми хочемо піти. Тут кожен визначатиме свій шлях самостійно. Часто це трапляється тоді, коли вже починаєш його.
  4. Серія цілей, які допоможуть вам стати фінансово незалежними, про них ми і говоримо загалом у цьому блозі.

Сьогодні поговоримо про створення особистого балансу. Коли в нас є відправна точка, ми можемо кількісно визначити фініш, і все, що нам залишиться – це подорож між A і B. Зібравши разом вартість ваших активів і вирахувавши пасиви, ми дізнаємось чисту вартість  або дефіцит, що дозволить приймати стратегічні рішення на основі точної інформації. Як створити персональний баланс? Ось три простих кроки.

Особистий баланс –  це простий знімок вашого фінансового становища в конкретний момент. Щоб створити його, розділіть аркуш паперу на два стовпчики та виконайте ці три простих кроки:

Крок 1. Обрахуйте всі свої активи

У стовпці ліворуч запишіть усі свої активи (усе, що має позитивне грошове значення), включаючи:

  • готівку та гроші в банку
  • поточну вартість перепродажу вашої нерухомості
  • інвестиції – ОВДЗ, пайові фонди, ощадні пенсійні рахунки, акції
  • поточну ринкову вартість перепродажу вашого автомобіля
  • вартість перепродажу особистого майна – ювелірних виробів, предметів домашнього вжитку тощо.

Складіть загальну вартість активів. Але пам’ятаймо, що продати все це ми не зможемо, адже нам потрібно десь жити, щось одягати та користуватись хоча б мінімальним набором предметів. Тож робимо певні виключення: рахуймо лише нерухомість, я якій ми НЕ живемо, авто, яке НЕ використовуємо. (Згадайте матеріал про активи та пасиви)

Крок 2: Вирахуйте всі свої пасиви

У стовпці праворуч запишіть усі свої фінансові зобов’язання (будь-які позики чи борг, які необхідно сплатити), включаючи:

  • ваш непогашений іпотечний баланс
  • особисті позики
  • автокредитування
  • баланси на кредитній картці, які все одно потрібно погасити
  • додайте сюди щомісячні витрати на комірне, їжу для себе та дітей, аптеку, необхідність вдягатися тощо.

Складіть загальну суму всіх заборгованостей.

Крок 3: Обчисліть вашу чисту вартість

Важливо визначити різницю між активами та вашими зобов’язаннями. Потім починаємо збільшувати свою чисту вартість:

  • поступово збільшуючи свої активи
  • зменшуючи зобов’язання шляхом погашення боргів
  • робимо це одночасно (!) маленькими кроками

Як використовувати цю інформацію для досягнення фінансової незалежності?

Щоб залишатися на вершині своїх фінансових цілей, рекомендується оновлювати свій особистий баланс щокварталу або з піврічним інтервалом. Так ми розумітимемо, скільки нам ще залишилось працювати. Хтось фінансово незалежним стане лише на пенсії, а хтось – набагато раніше.

Коли ми підемо на відпочинок – залежить лише від нас. Ось чому ця кількість має бути достатньо великою, щоб забезпечити нас та наших близьких на довгі роки.

Чи можете ви собі відповісти, скільки грошей вам потрібно на пенсії? Якщо відповідь «ні», то у вас ще попереду багато цікавого в цьому блозі!

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *