Українцям перерахували абонплату на газ із 1 січня: кому доведеться платити більше

В Україні з січня 2023-го перерахують суми у платіжках за доставку газу. Сам тариф не змінили, проте обсяги, на які нараховують платіж, перерахували.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. Розмір абонентської плати разується виходячи із споживання за минулий рік. Весь газ у кубометрах, які витратили, множать на тариф та ділять на 12 місяців. Те, що вийшло – абонплата.

Тариф у кожного облгазу свій. Він залежить і від довжини труб, і від зарплат для підприємства, і від супутніх витрат.

«За основу береться обсяг споживання газу протягом «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат поділяється на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісяця протягом року», – пояснили у прес-службі Регіональної газової компанії.

До 1 січня українці платили, виходячи з обсягів споживання з 1 жовтня 2020-го по 30 вересня 2021-го. А з 1 січня платитимемо з розрахунку того газу, який витратили з жовтня 2021-го до кінця вересня 2022-го.

Якщо ви в цей період витрачали більше, то зросте сума в платіжках. Якщо ж економили, то швидше за все зможете платити менше.

Нагадаємо, в Україні тарифи на газ, опалення та гарячу воду не перераховуватимуть як мінімум до кінця опалювального сезону. Так, Кабінет міністрів ухвалив рішення надати додаткову субвенцію місцевим бюджетам у розмірі 14 млрд грн. У той же час, вартість води може збільшитися.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *