Українцям перерахують курс долара та змусять заплатити податки: чого чекати у травні

В Україні у травні відмовилися переглянути тарифи на електроенергію. Також вже з травня кожен має сплатити свій додатковий дохід (декларацію можна подавати до 1 травня). Водночас очікувати на перерахунок зарплат не варто.

Про те, як і чому зміниться життя українців у травні, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з тарифами

Вартість електроенергії у травні переглядати не будуть. Кабінет міністрів не зміг доморитися про остаточний варіант підвищення цін та відстрочив це рішення ще на один місяць. В результаті вартість струму може зрости вже з червня.

У Кабміні визнають, що розглядають різні варіанти підвищення вартості струму, проте єдиного варіанта досі немає. «Розглядається кілька варіантів встановлення нових тарифів на електроенергію. Серед варіантів є: 2,40 грн та 2,80 грн за 1 кВт*год», – заявив голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський

Як і в березні, вартість струму при споживанні до 250 кВт*год складатиме 1,44 грн, а при споживанні понад 250 кВт*год на місяць – 1,68 грн. Також не очікується зростання вартості інших комунальних послуг.

Зазначимо, вартість електроенергії у будь-якому випадку доведеться переглядати. Наразі ринкова ціна на кВт*годину становить близько 6 грн. Для відновлення зруйнованої енергосистеми доведеться витратити мільярди доларів. І з тарифами, які не покривають собівартість, знайти ці гроші майже неможливо.

Що буде з курсом долара

Інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає, що до кінця весни значних змін у вартості долара очікувати не варто. Наразі валютний ринок стабільний, міжнародна допомога дозволяє поповнювати резерви НБУ. При цьому факторів, які негативно впливали б на курс, немає.

Директор департаменту казначейства одного з банків Герман Марченко вважає, що зараз відбувається процес поступового вирівнювання офіційного та готівкового курсів долара. Різкої зміни не буде, але поступова стабілізація очікується вже найближчим часом.

Отже, основний сценарій передбачає, що вартість долара поступово наблизиться до 36,6 грн/$ на готівковому ринку. Далі є два фактори, які можуть негативно вплинути на валютний ринок. Перший – зрив зернових угод із боку РФ. Другий – військова ескалація. Обидва сценарії на даний момент вважаються малоймовірними.

Що ж до угоди, ймовірно, питання її продовження порушать уже влітку. У травні ж коридор стабільно працює, хоч і із затримками. Проблеми виникли й із сухопутним коридором: Польща та Угорщина тимчасово заборонили експорт та постачання на свою територію аропродукції для того, щоб покращити умови для власних фермерів.

Які податки мають сплатити

Українці до 1 травня зобов’язані подати декларації про свої доходи та доплатити податки. Йдеться про тих, хто мав додатковий дохід. У разі постійної роботи податки сплачує роботодавець замість свого співробітника, але якщо українець заробив, наприклад, надаючи якісь послуги напряму, то повинен сам заявити про цей дохід та сплатити податок.

Розмір податку становить 19,5% (18% ПДФО та 1,5% військового збору). Але є винятки. Наприклад, менше доведеться платити за прибуток від продажу нерухомості. Також потрібно платити:

  • якщо здаєте житло в оренду;
  • якщо вам пробачили борг;
  • якщо отримали спадщину;
  • якщо мали підробіток;
  • якщо продали нерухомість чи машину.

Хороша новина: сплачувати податки із благодійної допомоги не потрібно. Крім того, є можливість подавати декларацію не лише за місцем реєстрації, а й у Електронному кабінеті.

Що буде із зарплатами

Чекати на перегляд зарплат у травні не варто. Наталія Слинько, представниця компанії grc, можливості провести масову індексацію зарплат або ж пропонувати новим співробітникам гідну оплату, немає.

Також заморожено рішення про повернення доплати до зарплат військових у розмірі 30 тис. грн для тих, хто не перебуває у зоні бойових дій. На підвищення можуть розраховувати ті українці, котрі відіграють важливу роль на своєму підприємстві. Ті, від яких залежить фінансовий результат компанії, можуть наполягати на перегляді заробітних плат.

Працедавці не мають достатньо коштів для того, щоб провести масове підвищення зарплат, пропонувати високі зарплати новим співробітникам, розповідає представник Наталія Слинько. «Ті, хто має досвід, завжди очікують великі зарплати», – розповідає вона.

При цьому в опитуваннях до 60% роботодавців говорять, що мають намір переглядати зарплати. Однак на індексацію хоча б рівень інфляції розраховувати не доводиться.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *