Українцям розповіли, скільки грошей потрібно щомісяця віддати у накопичувальну пенсію, щоби на старості не бідувати

В Україні, вже з 2023 року, уряд має намір запровадити систему обов’язкових накопичувальних пенсій. За всіх офіційно працюючих громадян сплачуватимуть внески до накопичувального пенсійного фонду. Вони надходитимуть із трьох джерел: від роботодавця, від держави та від самого працівника. Проте сума внесків від роботодавця і держави, які планують відраховувати на накопичувальні рахунки, поки що невелика: вона становить 4% від зарплати. З такими внесками розраховувати на забезпечену старість не доводиться.

Щоб забезпечити собі гідне утримання в старості, потрібно відкладати на накопичувальну пенсію набагато більший відсоток від зарплати. Якими мають бути внески, розповіла в ефірі всеукраїнського телемарафону заступник міністра соцполітики Дарія Марчак.

Майбутня система пенсійних виплат в Україні базуватиметься на пенсіях із двох джерел: солідарного Пенсійного фонду, з якого сплачуються пенсії зараз, та пенсії, яку кожен назбирає собі сам. При цьому солідарна система зможе забезпечити громадянам лише найскромніший мінімум, адже з кожним роком внески до солідарного пенсійного фонду мілітимуть. Тому залишається лише надія на накопичувальні пенсії, завдяки яким немолоді українці зможуть не лише не померти з голоду, а й забезпечити собі гідне існування на старості.

У законопроекті про накопичувальні пенсії, який панують втілювати вже цьогоріч, передбачено невеликі внески на накопичувальні рахунки: 2% від роботодавця та 2% від держави. Якщо, наприклад, ще 1% платитиме і сам працівник, то вийде лише 5% від зарплати. Проте, такої суми явно недостатньо, щоби зібрати до старості пристойні гроші на власне утримання.

Українцям розповіли, скільки грошей потрібно щомісяця віддати у накопичувальну пенсію, щоби на старості не бідувати

«У міжнародній практиці вважається, що добрим результатом накопичувальної пенсійної системи є те, коли вона дає додатково до солідарної пенсійної системи хоча би 12-15% від зарплати, а краще вище», — зазначила чиновниця.

Тому, якщо ви, наприклад, отримуєте номінальну зарплату в розмірі 10 000 гривень, то варто було би щомісяця віддавати в накопичувальний фонд близько 1 500 гривень. А якщо до цього додати ще й існуючий ПДФО у розмірі 18% та 1,5% військового податку, то вийде 34,5% податку із зарплати. Тобто працівник, якому нараховано зарплату у 10 000 гривень, фактично отримуватиме на руки лише 6 550.

При цьому ніхто не може гарантувати українцям, що їхніми грошима розумно розпорядяться, і що інфляція, принаймні, не з’їсть більшу частину їхніх пенсійних накопичень. Тому багато експертів вважають, що зараз в Україні накопичувальні пенсії не на часі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *