Українцям “урізають“ стаж для нарахування пенсії: кому доведеться працювати довше

Страховий стаж – основний показник при нарахування пенсії українцям. Якщо раніше період навчання у вишах на денному відділенні зараховувався до стажу для пенсії, то тепер ці роки доведеться докупити чи працювати довше. Період навчання після 1 січня 2004 року вже не увійде до стажу.

Раніше українцям додавали по 3-5 років до стажу залежно від періоду навчання. Для підтвердження факту навчання у ці роки до Пенсійного фонду слід пред’явити диплом чи свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані виходячи з архівних даних. Тим українцям, які зараз виходять на пенсію, не мають права «урізати» стаж, оскільки вони навчалися у вишах ще у 80-х, і за ці роки ПФУ зараховує стаж без доплати.

Докупити страховий стаж за роки навчання у ВНЗ у разі потреби можна, сплативши єдиний соціальний внесок. Для цього слід звернутися до органів податкової служби за місцем проживання та написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. За кожний необхідний місяць стажу потрібно сплатити 2860 гривень.

Українцям “урізають“ стаж для нарахування пенсії: кому доведеться працювати довше

Відповідно до статті 10 Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», у разі одноразової сплати ЄСВ за періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, її сума за кожен місяць такого періоду не може бути меншим від мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *