Українцям, що не мають роботи, обмежили максимальний розмір допомоги з безробіття

Українцям, які втратили роботу та офіційно зареєструвалися в центрах зайнятості, належить допомога з безробіття. Через війну розмір цієї допомоги зменшили, а строк отримання виплат скоротили.

На що нині може розраховувати офіційно зареєстрований безробітний, розповіла директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк.

Отже, попри війну і бюджетну скруту, безробітні українці усе ж можуть розраховувати на певну допомогу від держави. Щоправда зараз розмір цієї допомоги нижчий, ніж був до війни, і тривалість виплат стала вчетверо коротшою.

До війни безробітні українці могли отримувати фінансову допомогу від держави упродовж року. Щоправда, під час цього періоду розмір виплат двічі переглядали, та все ж безробітний міг цілий рік розраховувати хоч на якусь державну підтримку. Звісно — у випадку, якщо йому ще до закінчення цього терміну не запропонували роботу від центру зайнятості, або він сам її не знайшов.

Розмір допомоги з безробіття залежав від зарплати, яку отримував безробітний, і від стажу його роботи. Але він не міг бути вищим за півтори мінімальні зарплати.

Тепер у зв’язку з війною і тяжким становищем в економіці країни, тривалість виплати допомоги з безробіття скоротили до 3 місяців. А максимальний розмір допомоги не перевищує однієї мінімалки, тобто 6700 гривень.

Українцям, що не мають роботи, обмежили максимальний розмір допомоги з безробіття

Виняток залишили тільки для однієї категорії безробітних, яким дозволили отримувати державну допомогу упродовж цілого року. Йдеться про людей передпенсійного віку, яким вже важко знайти роботу, і яким до пенсії зосталося не більше року.

Війна також внесла корективи у процедуру реєстрації безробітного. Тепер це можна зробити, як за безпосереднього візиту до центру зайнятості, так і через «Дію».

Крім того, при реєстрації можуть піти назустріч переселенцям, які з певних причин не мають документів, що підтверджують їхній стаж роботи і розмір зарплати. У такому випадку при реєстрації беруть до уваги дані, які містяться про людину у різних державних реєстрах. Втім, якщо вона працювала на законних підставах, та отримувала білу зарплату, то в реєстрах про неї має бути вичерпна інформація.

Допомога з безробіття призначається відразу, як тільки громадянин отримав статус безробітного.

До речі, за приблизними підрахунками через війну втратили роботу близько 5 мільйонів українців. Проте навіть кожен десятий із них не став на облік у центрі зайнятості. Почасти це пов’язано з тим, що більшість чоловіків взагалі не стає на облік в ЦЗ, побоюючись легалізувати свою присутність і потрапити під мобілізацію.  

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *