Українців попереджають про масштабне зростання цін на продукти: усе подорожчає на 20%

В Україні вже найближчим часом можуть зрости ціни на продукти, а також на решту товарів і послуг. Причому підвищення вартості продуктів становитиме щонайменше 15-20%. Це призведе до подальшого зубожіння населення та розкручування інфляції.

Так станеться в тому випадку, якщо буде збільшено ПДВ та акцизний податок на пальне. Про такі наслідки підвищеного оподаткування попередила у своєму Telegram-каналі народна депутатка від Європейської солідарності Ніна Южаніна.

Зокрема, через різке підвищення податкового навантаження, ціни на пальне орієнтовно зростуть таким чином:

  • А95 — на 12 грн за літр,
  • ДП — на 8 грн за літр,
  • газу — на 3 грн за літр.

Звісно, що таке подорожчання пального призведе й до зростання вартості логістичних операцій. Особливо відчутним це буде зараз, коли відсутні авіаперевезення, і фактично заблоковані морські шляхи, а всі товари доводиться перевозити суходолом на автотранспорті.

Водночас, через різке підвищення податків, ринок пального може значною мірою піти в тінь. А вигода від високих податків може відчуватись лише у короткостроковій перспективі, поки бізнес не призвичаїться обходити податкові перепони.

Таким чином, втрати від запровадження надвисоких податків повністю знівелюють можливу користь від того.

«Збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу призведе до додаткових надходжень до бюджету на 8 млрд грн на місяць, а прямі та непрямі втрати платників податків і споживачів товарів та послуг складуть понад 10 млрд грн на місяць», — зазначила Ніна Южаніна.

Звісна, що в першу чергу зростання вартості пального позначиться на цінах на продовольчі товари. Ціни на продукти зростуть щонайменше на 15-20%, прогнозує опозиційна депутатка.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *