Українців попередили про шахрайство: людям пропонують допомогу та списують гроші з рахунків

В Україні поширилися випадки інтернет-шахрайства. Зловмисники використовують логотипи відомих компаній та пропонують допомогу від міжнародних організацій. Вони дізнаються банківські дані жертв та списують гроші з їхніх рахунків. Йдеться не лише про особисті кошти, а й про кредитні.

Яскравий випадок зафіксували на Чернігівщині. Мешканці регіонального центру Ользі Дмитрівні родом із Слов’янська запропонували виплату 2500 грн — нібито від ООН. Жінка мала посилання на державний банк, а текст оголошення був переконливим. В результаті з картки постраждалої зникла пенсія разом із кредитними коштами.

Виявляється, українка втратила гроші на фішинговому сайті, які є двійниками легальних. Вони дуже схожі, однак різниця, як правило, в одній літері назви. Якщо на такому ресурсі крім номера картки ввести її ССV-код та термін дії, аферисти матимуть доступ до грошей.

Шахраї використовують логотипи відомих ЗМІ, а в соцмережах під повідомленнями вказують позитивні відгуки від тих, хто «отримав» гроші.

Правоохоронці закликають українців зберігати пильність та не переходити за сумнівними посиланнями, не вказувати своїх персональних та секретних даних. У поліції уточнили, що найчастіше аферисти діють із території, непідконтрольній Україні.

Українців попередили про шахрайство: людям пропонують допомогу та списують гроші з рахунків

Заявки на міжнародну допомогу приймаються на єдиному порталі «Є-Допомога». Дані охочих отримати допомогу перевіряють на достовірність, після чого передають донорам, а потім – до Мінсоцполітики. Лише після цього міжнародні організації перераховують кошти людям.

Міжнародну допомогу отримали понад три мільйони українців, зареєстровано ще десять мільйонів заявок. Нові не прийматимуть, доки не опрацюють існуючі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *