У Броварах оренда землі в ціну золота — відсоткову підняли у 4 рази — Ірина Суслова

І всі вони обурені таким здорожчанням землі, бо це може мати негативні наслідки  для локального бізнесу: як малого, так і середнього.

У місті Бровари, що на Київщині кулуарно “ухвалили” рішення про підняття відсоткової ставки на оренду землі до 12%, а для медзакладів — 7%. 

Ініціаторами підвищення стали мер Броварів Ігор Сапожко та секретар Броварської міськради Сергій Бугуцький. Сьогодні під час сесії Броварської міськради депутати проголосувати за це рішення. 20 голосів – за, і це попри аргументи та спротив опозиційних депутатів, громади й підприємців. Адже середня ставка по Україні у три-чотири рази нижча, а в самих Броварах ще рік тому вона складала 1–3% від оціночної вартості ділянки. 

Про це розповідає лідерка Жіночого руху “За майбутнє” Ірина Суслова на сторінці у Facebook,  яка приїхала у місто на зустріч з активістками Жіночого руху Броварів, а потрапила на сесію міськради.

За словами Ірини Суслової, серед представниць Жіночого руху є десятки жінок-підприємців, у тому числі з Броварів. І всі вони обурені таким здорожчанням землі, бо це може мати негативні наслідки  для локального бізнесу: як малого, так і середнього. 

“Навіть великі заводи, які орендують гектари, є найбільшими платниками податків у регіоні та забезпечують тисячі робочих місць – можуть не впоратись з таким фінансовим навантаженням. А це означає – масові звільнення, зменшення зарплат, здорожчання продукції та в найгіршому випадку закриття. Сьогодні органам місцевого самоврядування також складно – і я це розумію. Багато бізнесу закрилось, кількість самозайнятих осіб зменшилась, суми податків та зборів – упали. А водночас видатки з бюджету потрібно якось забезпечувати, щоб фінансувати медицину, освіту, науку. Ресурс на це потрібно звідкись брати. Однак нормальна місцева влада в таких випадках спочатку проводить діалог з підприємцями й шукає компромісні рішення. Адже саме від бізнесу залежить, скільки податків надійде до бюджету. Саме з коштів роботодавців та тих, хто працює на підприємствах, фінансується основана видаткова частина міста”, — зазначила лідерка Жіночого руху Ірина Суслова. 

Вона зауважує, що ухвалення рішення влада Броварів аргументувала законопроектом, який зареєстрували у парламенті менш як місяць тому і який навіть не має висновків науково-експертного та юридичного управлінь апарату ВРУ.

“Про що тут говорити далі. Місцеву владу переобрали менш як рік тому, а вже сьогодні вони знущаються з бізнесу і порушують передвиборчі обіцянки. З 1-3% до 12% – це дуже радикально. І Бровари наразі єдина громада в Україні, яка розглядає можливість впровадження такої ставки. Це нонсенс і приклад того, як одним рішенням можна зіпсувати репутацію та знищити довіру громади”, — обурюється Ірина Суслова.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *