У Верховну Раду внесли законопроект про доступ поліції до телефонів і комп’ютерів українців

У Верховну Раду України внесли законопроект №4004, який покликаний створити правовий механізм для боротьби з кіберзлочинністю. Поряд з цим його норми передбачають можливість використання електронних доказів та зобов’язання провайдерів розкривати дані про діяльність користувача в інтернеті.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Автором проекту закону виступив народний депутат від «Слуги народу» Денис Монастирський та група депутатів «За майбутнє», «Довіри» і СН (усього 13 підписантів).

Законопроект пропонує вдосконалити державно-приватну взаємодію правоохоронців та провайдерів під час проведення оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій та тимчасового доступу до інформації, речей і документів.

В разі ухвалення даного законопроекту провайдерів телекомунікацій зобов’яжуть за власні кошти встановлювати у своїх мережах техзасоби, необхідні для проведення негласних слідчих (розшукових) дій та доступу до інформації про зв’язок, абонента, отримання і маршрут передавання інтернет-послуг, їх тривалість та зміст.

Також оператори мають сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення їх проведення.


Такий досвід вже мають всі оператори зв’язку в РФ, які зобов’язані встановлювати аналогічне обладнання (т.з СОРМ – Система технічних засобів для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів) за власний кошт на користь спецслужб, в тому числі – відповідно до так званого «закону Ярової», який декларувався як посилення покарання за тероризм і екстремізм.


Також законопроект пропонує доповнити перелік процесуальних джерел доказів електронними доказами і створити порядок спеціальної конфіскації віртуальних активів.

У документі визначено, що електронним доказом є інформація в електронній формі з відомостями, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження: текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо, віртуальні активи, сайти, текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані та бази даних.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *