У Києві злочинну групу затримано за махінації з квартирами померлих

 

Слідчі Шевченківського управління поліції спільно зі співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань, Служби Безпеки України за процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрили п’ятьох учасників злочинної групи, які займались аферами з квартирами, власники яких померли.

Начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Іван Вигівський повідомив, що два адвокати у липні 2015 року організували незаконну схему з метою заволодіння чужим майном та залучили до спільної «роботи» нотаріуса та ще двох осіб:

«Функції та ролі учасників у відповідності із розробленим планом були розподілені наступним чином: організатори здійснювали керівництво діяльності групи, сприяли вчиненню її учасниками кримінальних правопорушень та координували співучасників. У свою чергу одна із виконавців — приватний нотаріус, надавала іншим двом учасникам організованої групи консультації щодо документів, які необхідно виготовити для відкриття та формування спадкових справ. Оскільки жінка мала доступ до Державних реєстрів, вона здійснювала збір і аналіз інформації щодо наявності у померлих осіб на праві власності нерухомого майна. Обов’язковою умовою було те, щоб у померлих не було близьких родичів, хто б міг претендувати на житло. Після цього спільниця передавала інформацію іншим учасникам організованої групи для заволодіння шахрайським шляхом майном померлих і легалізацію у подальшому квартир, здобутих злочинним шляхом». 

Кожен учасник угруповання був обізнаний із загальним планом дій та знав, які конкретно функції покладаються безпосередньо на нього задля для досягнення спільної мети. Двоє організаторів, 1969 та 1981 років народження, та троє виконавців, 1963, 1969, 1983 років народження, за період злочинної діяльності заволоділи шістьма квартирами у столиці, чим нанесли багатомільйонні збитки. Поліцейські затримали одну із адвокатів та виконавця, а ще трьох членів злочинної групи оголошено в розшук.

Наразі слідчі повідомили п’ятьом фігурантам про підозру.

Санкція найбільш тяжкої статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

За матеріалами поліції Києва

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *