Ціни на газ злетять. Які тарифи чекають українців взимку

В Україні з вересня газ подорожчає від 5,4 до 7 грн за кубометр та зростатиме й далі, адже зростає ціна на європейських хабах. Про це пише Обозреватель з посиланням на слова голови Асоціації постачальників енергоресурсів Артема Компана.

«Зараз ціна контрактів на вересень уже становить 5,5-5,8 грн за кубометр з урахуванням транспортування до кордону України. Але ціна змінюється щодня. Ближче до грудня ми вже бачимо ціну контрактів понад 7 грн за кубометр«, – резюмує Артем Компан.

Водночас директор газотранспортної компанії «Нафтогаз України» Максим Рабинович стверджує, що ціна цього опалювального сезону може бути нижчою, ніж минулого:

«Зараз ціни на ринку змінюються досить активно. На них впливають як зовнішні фактори, наприклад обсяги постачання американського LNG-газу в Європу, так і внутрішні – вплив COVID-19 на роботу промислових підприємств. Надалі посилиться вплив і температурних режимів«.

Водночас важливо зазначити, що ринок газу нелегко піддається прогнозам. Наприклад, торік прогнозували, що газ на ринку може коштувати 12 500 гривень за тисячу кубометрів. Але на практиці, коштував він 5500 грн. Тоді «Нафтогаз» підписав новий транзитний договір із «Газпромом», і це вплинуло на всі ціни. Що буде цьогоріч, чи чекають нас чергові катаклізми – поки передбачити складно.

Через теплу зиму Україна закінчила минулий опалювальний сезон із рекордними обсягами газу в сховищах. Ще в березні оператор газових сховищ повідомляв, що в системі ГТС залишилося 15,8 мільярда кубометрів газу. Це в 1,5-2 рази більше, ніж було раніше в цей же період. За останніми даними «Оператора ГТС України», на кінець серпня кількість газу в сховищах досягла майже 25 мільярдів кубометрів.

Українські Новини писали, що буде з цінами на газ після відкриття ринку для населення.

Раніше Також «Нафтогаз» збільшив ціну на газ на вересень на 45% до 4,7 гривні / куб. м.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *