Ціни на електроенергію в Україні після війни прирівняють до європейських: експерти зробили прогноз по тарифам

В Україні запроваджено мораторій на підвищення тарифів для побутових споживачів до кінця дії військового стану. При цьому вже з 1 вересня заплановано підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу. Експерти із ЖКП переконані, що після закінчення війни тарифи зростуть для всіх.

Вартість електроенергії зростає у всьому світі. Минулого тижня внаслідок обмеження поставок газу через «Північний Потік-1» напередодні опалювального сезону ціни на електроенергію пробили рекордні позначки. Так, у Франції тарифи зросли більш ніж у 10 разів за останній рік – до 1022 євро за мегават-годину. У Німеччині тарифи піднялися до 840 євро за мегават-годину, досягнувши 50% зростання цього тижня. У скандинавських країнах спостерігається зростання цін на 11% — до рекордних 277 євро за мегават-годину. У Великій Британії вартість електроенергії зросте у жовтні.Ціни на електроенергію в Україні після війни прирівняють до європейських: експерти зробили прогноз по тарифамУ Європі вартість електроенергії на сьогодні для побутового населення становить у середньому 15-20 грн, тоді як в Україні тарифи заморожені на рівні 1,68 грн за кіловат-годину для побутових споживачів за умови використання понад 250 кіловат-годин на місяць. За меншого об’єму вживання тариф для українців становить 1,44 гривні за кіловат-годину.

«Ніхто не гарантує, що найближчим часом, десь за півроку, одразу після перемоги, вартість електроенергії не зросте в рази», – вважає експерт із ЖКП Андрій Попенко.

Країни ЄС активно переходять на альтернативні джерела енергії, проте відмовитись від газу за одну зиму ні в кого не вийде. Багато компаній, які виробляють електроенергію, працюють у ЄС на газу у тому числі.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *