Четверта хвиля загальної мобілізації: кого із українців можуть призвати до армії

В Україні продовжується загальна мобілізація, запроваджена у зв’язку із повномасштабною війною. Вона проходить у чотири основні хвилі, під час яких до армії призивають різні категорії громадян. Стало відомо, хто может пополнити ряди ЗСУ.

Четверта хвиля загальної мобілізації: кого із українців можуть призвати до армії - today.ua
 

Зазначено, що перша хвиля мобілізації охоплює оперативний резерв – колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які служили в армії та мають бойовий досвід. До них відносяться бійці ООС та ветерани АТО.

Під час другої хвилі мобілізації закликають громадян, які до 2014 року проходили термінову службу або служили за контрактом та не потрапили у першу хвилю.

До третьої хвилі належить мобілізаційний резерв: військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів, а також офіцери запасу. А четверта хвиля – громадський резерв: усі громадяни України без обмежень за віком та станом здоров’я.

Друга хвиля мобілізації офіційно стартувала в Україні 15 березня. Рада 15 серпня проголосувала за продовження загальної мобілізації ще на 90 днів – до 21 листопада. Але пролонгація мобілізації не означає її автоматичного переходу до третьої хвилі.

Четверта хвиля загальної мобілізації: кого із українців можуть призвати до армії

Адвокат Іван Ліберман повідомив, що четверта хвиля мобілізації проводиться для доукомплектування війська. Це не означає, що закликатимуть усіх українців «прямо з вулиці». Коли у ЗСУ розуміють, що їм не вистачає представників певних професій, вони призиватимуть тих, хто зможе заповнити недокомплект.

«Під час четвертої хвилі звертатимуть увагу на тих громадян, які спеціалізуються на професії, яка стикається з тією, яку потрібно укомплектувати», — наголосив юрист.

За словами Лібермана, в Україні немає проблем із кількістю військових і тих, хто чекає на призов.

Четверта хвиля загальної мобілізації: кого із українців можуть призвати до армії

Багато хто готовий воювати за контрактом, але не всі приноситимуть користь армії. На підготовку людей без певних професійних навичок потрібен час, тому коефіцієнт корисної дії від таких українців може бути невеликим.

«Якщо в підрозділах танкістів не вистачатиме людей, то закликатимуть комбайнерів, трактористів, механіків. Це люди, які вміють керувати великим транспортом, тому їх буде легше навчити керувати танком, ніж комп’ютерника чи вчителя. Ось і весь сенс четвертої хвилі мобілізації» – цитують аналітика «Факти».

Іван Ліберман підкреслив, що запровадження четвертої хвилі мобілізації надає військкоматам право спочатку обрати спочатку тих, що дійсно потрібні, потім кількість людей і в останню чергу — між призовниками та добровольцями.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *