Чи варто вагітним вакцинуватися від коронавірусу

ВООЗ радить прищеплюватися вагітним, які мають супутні хвороби.

В Україні за час пандемії коронавірусом перехворіли більше 2 тисяч вагітних жінок, 9 з них — померли. Лікарі кажуть, що в більшості випадків вагітні переносять COVID-19 легко. Але у них зростає вірогідність передчасних пологів і викиднів.

Оксана приїхала на лікування до столиці зі Львова. У вересні жінка важко перехворіла на коронавірус, була на апараті ШВЛ. Після інтубації їй досі складно дихати. Через хворобу жінка втратила свого ненародженого сина. Коли потрапила до лікарні — була вже на восьмому місяці вагітності. Що з нею відбулося — в лікарні розповідає зі слів батьків. Оксана кілька тижнів була в комі. 

9 вагітних з коронавірусом за період пандемії в Україні померли. Останній випадок стався у Броварах. Мати трьох дітей народила четверту, а сама не вижила. Завідувачка реанімації новонароджених каже: немовлята інфікованих породіль здебільшого потребуть інтенсивної терапії.

COVID-19 перехворіли понад 2 тисячі вагітних українок. Наразі ВООЗ радить прищеплюватися вагітним, які мають супутні хвороби. В Україні на першому етапі дають можливість вакцинуватися медпрацівницям при надії — за бажанням.

Клінічних випробувань на вагітних не проводив жоден із виробників. Наразі компанія Pfizer оголосила про старт масштабного спостереження за 4 тисячами здорових вагітних жінок.

Вагітні з коронавірусом частіше важче переносять COVID-19. Також у них можуть початися передчасні пологи. Тому на вивченні цієї групи населення наполіг Національний інститут охорони здоров’я США. У світі прищепилися уже близько 20 тисяч вагітних. Жодного випадку ускладнень наразі зафіксовано не було. В Україні графік вакцинації планують переглянути і після першої хвилі щеплення медиків — запропонувати вакцину і всім вагітним.

Нагадаємо, як розпочалася вакцинація від коронавірусу у Києві та на Прикарпатті. Вакцина вже доставлена на всі регіональні склади.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *