Чи чекати українцям затримок пенсій: доходи Пенсійного фонду помітно впали за місяць

В Україні помітно скоротилися грошові надходження до Пенсійного фонду (ПФУ) – у квітні недобір становив 3,9 млрд грн. Проте це не вплине на графік виплати пенсій та субсидій – фонду вдалося сформувати запас стійкості за попередні місяці.

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради, нардеп Данило Гетманцев («Слуга народу»). Так, за його підрахунками, загалом на перші чотири місяці 2023 року, порівняно з тим же періодом 2022-го, власні доходи ПФУ зросли на 21,7%.

Незважаючи на «просідання» у квітні, загалом січня по квітень 2023-го план із доходів ПФУ перевиконано на 14,2 млрд грн. «Фінансовий стан Пенсійного фонду дозволяє виконувати всі зобов’язання щодо виплати пенсій, страхових платежів, житлових пільг та субсидій», – наголосив Гетманцев.

Де ПФУ бере гроші

Загальний дохід ПФУ за чотири місяці становив 249,5 млрд гривень. Ця сума включає такі складові:

  • власні доходи фонду (зі сплати громадянами ЄСВ) – 138,4 млрд грн.;
  • дотація з держбюджету на виплату пенсій – 82,9 млрд грн (на 42,4% більше, ніж у той же період 2022-го);
  • кошти на виплату субсидій на оплату комуналки – 19,7 млрд грн;
  • кошти на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 8,5 млрд грн.

Власні доходи, які становлять основну частку, імовірно зростатимуть. Справа в тому, що серйозним джерелом надходження ЄСВ є зарплати військових, а їхній фонд оплати праці планують збільшувати.

Також позитивно впливає на прибутки фонду відновлення ринку праці. Так, за прогнозами Нацбанку, податкові надходження від зарплат українців зростатимуть. Нацбанк прогнозує зростання номінальної зарплати на 22% (торік вона зросла лише на 6%).

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *