Якщо у вчителя або учня виявили COVID-19: рекомендації від МОН


Рекомендований алгоритм дій керівника ЗЗСО в разі виявлення гострої респіраторної інфекції у педагога або школяра.

В рамках підготовки закладів загальної середньої освіти до нового навчального року Міністерство освіти і науки підготувало Рекомендований алгоритм дій керівника ЗЗСО у разі виявлення у здобувача освіти та/або працівника ЗЗСО ознак гострого респіраторного захворювання.

ДІЇ КЕРІВНИКА ЗЗСО У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ У ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ОЗНАК ГОСТРОГО РЕСПІРАТОРНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

1. У разі виявлення у здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання, до приїзду батьків або інших законних представників дитини, здобувачі освіти знаходяться в масках постійно до розв’язання питання щодо направлення їх додому чи до закладу охорони здоров’я.

2.До прийняття відповідного рішення необхідно направити здобувача освіти до спеціально відведеного приміщення ЗЗСО в супроводі працівника закладу освіти (ним може бути медичний працівник закладу або, в разі відсутності медичного працівника, класний керівник або інший працівник закладу (далі – уповноважена особа), визначений керівником закладу або його заступником) та невідкладно поінформувати батьків (інших законних представників). Переконайтеся в тому, що батьки здобувача освіти знають, як зв’язатися з уповноваженою особою. Ця особа має бути забезпечена стандартними засобами захисту, а також повинна дотримуватися заходів безпеки під час догляду за особами з підозрою на COVID-19: носити маску і дотримуватися необхідної дистанції.

У разі, якщо дитина налякана і болісно переживає власний стан, уповноважена особа має заспокоїти дитину і залишатися з нею в окремому приміщенні, що добре провітрюється, не знімати маску і дотримуватися дистанції. 

3. Медичний працівник або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до лабораторного центру (відповідного його підрозділу).

4. Медичний працівник або уповноважена особа закладу реєструє випадок у журналі реєстрації форми 060/о.

5. Медичний працівник або уповноважена особа телефонує батькам та/або сімейному лікарю, викликає (за потреби)швидку допомогу,після прибуття батьків відправляє з ними дитину додому. За наявності показань для госпіталізації швидка медична допомога доставляє дитину до стаціонару.

6. Медичний працівник або уповноважена особа співпрацює з епідеміологами лабораторного центру в ході епідеміологічного розслідування і допомагає їм визначати коло контактних осіб:

  • які разом знаходилися у шкільному транспорті;
  • які знаходилися разом в одному приміщенні (класі);
  • які контактували в побуті.

7. Ніхто з працівників ЗЗСО, зокрема медичний працівник чи уповноважена особа, які опікуються підозрілим випадком або підтвердженим випадком COVID-19, не має права розголошувати імені хворого або того, у кого підозрюють COVID-19, задля збереження лікарської таємниці. Обов’язок закладу освіти – запобігати булінгу та стигматизації у зв’язку з COVID-19.

ДІЇ КЕРІВНИКА ЗЗСО У РАЗІ ОТРИМАННЯ ПОЗИТИВНОГО ТЕСТУ НА  SARS-COV2 У ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ

У разі отримання позитивного результату тестування на SARS-CoV2 здобувача освіти необхідно:

  • 1) Направити додому на самоізоляцію контактних осіб (клас, групу) (згідно з Додатком 2 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба  (COVID-19)») на 14 днів.
  • 2) Забезпечити позачергове проведення дезінфекції та генеральне прибирання приміщення школи/класу, салону шкільного автобуса тощо;
  • 3) Для класу/групи, яка перебуває на самоізоляції, організувати освітній процес за допомогою технологій дистанційного навчання;
  • 4) Якщо захворювання на COVID-19 підтвердилося і в контактних осіб, директор школи може ухвалити рішення про організацію освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання для кількох класів або закладу освіти в залежності від наявності підтверджених випадків в одному чи кількох класах;
  • 5) Медичний працівник закладу або уповноважена особа має співпрацювати з епідеміологами лабораторного центру в ході епідеміологічного розслідування.

ЯКЩО НА COVID-19 ЗАХВОРІВ УЧИТЕЛЬ, ІНШИЙ ПРАЦІВНИК ЗЗСО, ПОТРІБНО:

  • 1) Працівники ЗЗСО, які перебували у контакті з особами, в яких лабораторно підтверджено захворювання на COVID-19, не виходять на роботу та невідкладно звертаються за медичною допомогою;
  • 2) Якщо температура, кашель, нежить у працівника школи з’явилися під час роботи, він має невідкладно залишити заклад освіти і звернутися до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою; якщо ж у нього виникли такі небезпечні симптоми як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість чи синюшність шкіри, повторне блювання, необхідно викликати екстрену допомогу, попередивши медиків, що є підозра на COVID-19.

У приміщенні, де знаходився хворий вчитель/працівник, слід провести поза графіком провітрювання та дезінфекцію поверхонь.

ІНФОРМУВАННЯ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ПРО ВИПАДОК COVID-19 У ЗЗСО

  • 1) Переконайтеся, що працівникам закладу освіти та батькам школярів відомо, що ніхто не має відвідувати школу, якщо у нього температура, кашель, нежить. Переконайтеся, що вони розуміють , що мають залишатися вдома, якщо контактували з хворим.
  • 2) Попросіть, у разі підозри, контакту чи хвороби на COVID-19 вчителів/працівників школи і батьків учнів повідомляти про це вчителя/медичного працівника/адміністрацію.
  • 3) Нагадуйте працівникам школи та батькам учнів про особливу небезпеку COVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.
  • 4) Пояснюйте, як можна зменшити стрес: більше спілкуватися з рідними телефоном або онлайн, займатися улюбленими справами.
  • 5) Порадьте батькам, як зробити родинне помешкання безпечнішим для дорослих та дітей (регулярно дезінфікувати поверхні й провітрювати приміщення).
  • 6) Закликайте звертатися до лікаря/лікарки телефоном у разі появи небезпечних симптомів. 
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *