Які професії в Україні будуть затребуваними, а які втратять попит (прогноз)

В Україні з початком повномасштабного вторгнення Росії активність на ринку праці практично зупинилась. Нещодавно вона почала поступово відновлюватись, але безробітних, які шукають роботу все ще багато.

Які професії згодом будуть затребувані, повідомляють в інфляційному звіті Національного банку України за липень 2022 року.

Зокрема, у перші тижні повномасштабної війни різко скоротилася, як кількість вакансій, так і резюме. Однак, вже з квітня кількість шукачів роботи почала стрімко зростати. Важливим є те, що кількість вакансій збільшується повільно, навіть у сфері ІТ.

Фахівці пояснюють це спадом росту економіки та скороченням фінансових ресурсів підприємств.

За результатами опитування підприємств, яке проводилось у березні — травні, на початку війни більшість утримували практично весь персонал з повною заробітною платою.

Однак, з часом підприємства почали усвідомлювати, що війна не закінчиться найближчим часом, тому почали оптимізувати витрати.

«Надалі відновлення економічної активності сприятиме пожвавленню попиту на робочу силу. Водночас, вірогідно, відчутно зміниться його структура», — йдеться у повідомленні.

Які професії в Україні будуть затребуваними, а які втратять попит (прогноз)Графік, як змінилась кількість персоналу на підприємствах (bank.gov.ua)

Також фахівці кажуть, що великий попит матимуть працівники на відновлення інфраструктури та виробничих потужностей, у логістиці.

Однак, попит на працівників промислових видів діяльності залишатиметься слабким, адже на відновлення зруйнованих виробничих потужностей потрібно багато часу.

Окрім того, важливо, що виїзд працездатного населення за кордон може призвести до гострого дефіциту працівників у окремих галузях.

До того ж недостатні обсяги інвестицій в економіці та слабкий стан бізнесу стримуватимуть загальне відновлення ринку праці.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *