Як накопичити гроші з нуля і без стресу: тримайте поради

Накопичити на власне житло, відпустку або освіту, відкласти суму на свою мрію з кожної зарплати – прагнуть майже всі. Однак накопичення коштів часто пов’язане з обмеженнями та стресами.

Як почати накопичувати з нуля і не відчувати емоційного дискомфорту, розповіли у виданні «24 канал«.

Починайте з малого

Якщо досвіду відкладання і накопичення коштів у вас немає, то складно починати з великих сум. Навіть 10% або 20% від доходів спочатку можуть здатися відчутною сумою. Почніть з малого — спробуйте відкладати щомісяця від 3% до 5%. Поступово ви зможете збільшувати цю суму, коли звикнете постійно класти окремо невеликі гроші.

Використовуйте банк

Сила волі сильно заважає відкладати гроші й, якщо сума була відкладена на початку місяця, в кінці місяця людина зазвичай залазить у свою «заначку», щоб витратити на імпульсивну покупку. Щоб цього уникнути — відкрийте невеликий депозит в банку, якому довіряєте.

У багатьох банках є умови договору, при яких ви не зможете зняти гроші, коли вам заманеться, а тільки – по закінченню терміну договору. Також можна налаштувати автоматичний переказ певної суми щомісяця.

Виплачуйте «кредити»

Ви виплатили повністю весь кредит? Чудово! Почніть щомісяця відкладати таку ж суму, яка була у вас за умовами кредиту. Ви вже звикли жити без неї, а значить не відчуєте її відсутність. А накопичувати таким чином у вас вийде швидше.

Бонусів і премій – немає

Забудьте про премії та бонуси, додаткові гонорари. Заведіть для них окремий рахунок і всі отримані гроші переказуйте туди. Черговий грошовий бонус, премію, оплату разового підробітку – все в окрему скарбничку.

Ви без цієї суми зможете прожити, оскільки у своєму бюджеті на неї не розраховували. Цей дохід доцільно інвестувати в заощадження.

Конверт

Заведіть конверти за категоріями — їжа, одяг, кредит, оренда, накопичення, авто. Розкладайте зарплату за цими конвертами. Брати гроші з іншого конверта на оплату іншої категорії не можна. Якщо в якомусь з конвертів залишилися гроші — перенесіть їх в накопичення. Якщо в якійсь категорії коштів не вистачило — розплануйте бюджет на початку наступного місяця більш ефективно.

Ще один варіант — розділіть зарплату на дві частини. Одну витрачайте так, як ніби другий не існує. Якщо суми не вистачило — розділіть другу частину знову навпіл і вважайте, що це все залишилися кошти до нових надходжень. Мета такої гри — залишити в конверті якомога більше коштів.

Введіть власні податки

Відкладайте уявний податок з ваших витрат. Наприклад, 5% від усіх витрат на розваги або поїздки. Це допоможе заощадити пристойну суму.

Не намагайтеся собі у всьому відмовляти

Звичка економити дуже важлива, але в гонитві за накопиченнями ми починаємо себе обмежувати й це рано чи пізно призводить до зривів. Намагайтеся відкладати ту суму, без якої ви дійсно можете спокійно прожити та не порушувати звичний ритм життя.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *