ЄС планує збільшити обсяги виробництва боєприпасів для України – ЗМ

Очікується, що Європейський Союз запропонує новий план забезпечення України боєприпасами, який складатиметься з трьох частин. Відповідну ініціативу голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн має представити членамам ЄС у четвер, 2 березня.

Про це пишуть Spiegel та Bloomberg. У проєкті документу сказано, що першою частиною цього плану може стати негайна передача Україні боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів.

Їх мають взяти із наявних запасів або незавершених замовлень. Витрати на це ЄС планує покрити коштами Європейського фонду миру (EPF).

Крім того, у цьому плані йдеться про використання спільної системи закупівель ЄС для обʼєднання замовлень для європейській промисловості. Це дозволить поповнити запаси європейських країн та забезпечити постачання снарядів Україні «у довгостроковій перспективі».

Документ також передбачає нарощування промислового потенціалу Європи для задоволення вже існуючого та майбутнього попиту на боєприпаси. Планується довгострокове збільшення потужностей виробництва снарядів «із урахуванням зміни ситуації у світі».

«Усі три елементи мають вирішальне значення для просування нашої підтримки України вперед. Потрібно розвивати всі три напрямки паралельно і в терміновому порядку», – сказано в повідомленні.

Зазначимо, що наразі незрозуміло, яку суму планують виділити на фінансування цього проєкту.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни-члени Альянсу збільшують обсяги виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів натовського калібру.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *