Зростання в 3-4 рази: прогноз цін на продовольство вибив землю з-під ніг

Фахівці дали пояснення, на яких підставах ціни на продовольство за останній час зросли в 3-4 рази. Українці неприємно здивовані цією ситуацією, адже на фоні воєнних дій суттєве здорожчання низки популярних продуктів стало критичним.

Своїми думками поділився проректор з питань розвитку Варшавського університету економіки (SGH) Роман Собєцкі під час XVІ Міжнародного форуму «Польсько-українські дні бізнесу», пише agronews.ua.

«Ціни на продовольство зросли в 3-4 рази, але на яких підставах? По факту ми все ще використовуємо торішні запаси. Те ж саме з добривами, які лежать на складах по 2-3 роки, ціни на них теж підскочили. Блокується пропозиція, продукція тримається на складах, а потім ціна різко падає.», — говорить він.Роман Собєцкі
ціни на продукти
ціни на продукти

За його словами, бізнес використовує ситуацію, яка склалася у світі, й спекулятивно впливає на ціноутворення, а спекуляція відбувається тоді, коли економіка монополізована.

«Основна мета — змусити аграрія продати дешевше, щоб потім продати дорожче. Ця спекуляція не є на рівні виробника, він найменше заробляє в цьому ланцюгу», — зазначає проректор з питань розвитку SGH.Роман Собєцкі
Продукти, продавець, скріншот з відео
Продукти, продавець, скріншот з відео
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *