Переселенці можуть отримати пільгові кредити на житло: новий порядок оформлення

З листопада почав діяти оновлений порядок надання пільгових житлових кредитів вимушеним переселенцям під 3% річних за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW).

Про це інформує Юридичний порадник для ВПО.

Згідно з Постановою Кабміну від 01.11.2022 № 1227, строк надання кредиту збільшено з 20 до 30 років, а також оновлено вимоги до об’єкту кредитування.

Читайте також: Де і як знайти житло в Україні: поради переселенцям

Наразі кредит може бути надано лише на квартиру у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок за умови, що таке житло прийнято в експлуатацію не більше ніж 50 років тому чи реконструйовано не більше ніж 35 років тому.

При цьому житло не має бути розміщено на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або на території, визначеній тимчасово окупованою.

Граничний вік позичальників збільшено до 65 років.

Також збільшена у 2 рази й нормативна площа житла. Наразі вона становить 52,5 кв.м. на сім’ю з 1-2 осіб та 21 кв. м. на кожного наступного члена сім’ї, замість 21 кв. м. на 1 особу, та додатково 10,5 кв. м. на наступного члена сім’ї відповідно.

Окрім того, Уряд оновив умови для відмови у наданні кредиту. Так, не можуть відмовити у кредитуванні за наявності у власності житла, яке розташовано в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні.

Також не мають права відмовити у кредиті, якщо потенцій позичальник або члени його сім’ї за рахунок бюджетних коштів отримали державну підтримку/грошову компенсацію/кредити на пільгових умовах на будівництво чи придбання житла, яке розташовано на тимчасово окупованій території, лінії розмежування або на території, де ведуться бойові дії.

Окрім того, додано можливість змінити регіон житла, вказаний у первісній заяві про намір отримати кредит.

Передбачили й можливість реструктуризації боргу. Так, у випадках, коли кредитне житло знищено або пошкоджено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Росії, позичальник може сподіватися на відстрочення платежів за кредитом. У випадку знищення — до моменту отримання громадянином відшкодування майнової шкоди за знищений об’єкт нерухомого майна, а у випадку пошкодження — строком 1 до року з можливістю пролонгації з урахуванням ступеня та обсягів пошкодження.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *