Соцвиплати, знижка на «комуналку», проїзд та пільги дітям: на що можуть розраховувати військові в Україні

В Україні військові та їхні сім’ї мають право на великий список пільг та різних виплат. Держава також має дати їм соціальні гарантії. Українцям розповіли, на що саме вони можуть розраховувати.

Насамперед усім учасникам бойових дій, зокрема особам з інвалідністю, надано безкоштовний проїзд на всі види транспорту — міського, приміського та міжміського сполучення в країні, крім таксі.
 
ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Військові також можуть придбати для себе та сім’ї квитки позачергово та отримати знижку у 50% при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом.

Також безкоштовний проїзд надається військовим при поїздці у відрядження, у відпустку в межах України, при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини, а також до місця проживання, обраного під час звільнення з військової служби, в межах України.

Транспорт, скріншот: YouTube
Транспорт, скріншот: YouTube
 

Медична допомога

Військовим надається безкоштовна реабілітація та лікування, а також відпустка із збереженням виплат для відновлення здоров’я через хворобу. Такі пільги поширюються мед. послуги:

  • у зв’язку з хворобою військовослужбовцю надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі укладання військово-лікарської комісії. Терміни відпустки залежить від тяжкості захворювання;
  • безкоштовна психологічна, медико-психологічна реабілітація; грошова допомога на оздоровлення (для учасників бойових дій);
  • охорона здоров’я та медична допомога;
  • одноразова грошова допомога при пораненні;
  • насамперед обслуговуватись у лікувально-профілактичних закладах та аптеках, насамперед госпіталізуватися;
  • безкоштовно отримувати ліки, імунобіологічні препарати та вироби медичного призначення;
  • спочатку безкоштовно протезувати зуби;
  • безкоштовно лікуватися у санаторіях чи отримувати компенсацію за самостійно оплачене лікування.

 

 
Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео
Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео
 

Правова допомога

УБД та особи з інвалідністю мають право на безоплатну правову допомогу для складання процесуальних документів (позовних заяв), їхні інтереси безкоштовно відстоюватимуть у суді.

Пільги для дітей військових

Дітям військовослужбовців за місцем проживання без черги дають місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах та дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

Також вони мають право на бюджетну форму навчання при здобутті вищої, професійно-технічної та професійної вищої освіти на денній формі. А ще зберігається безкоштовне чи пільгове проживання у гуртожитках та виплата соціальної стипендії.

 
Діти війни, скріншот: YouTube
Діти війни, скріншот: YouTube
 

Пенсії та оплата комунальних послуг

Учасникам бойових дій дають знижку в 75% при оплаті рахунків за комуналку, та такого ж розміру знижка на купівлю палива. Їм надається право брати позику на будівництво та ремонт житлових будинків, придбання або будівництво будинків дачного типу.

Абонементна плата за користування телефоном для УБД встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів.

Військові можуть достроково виходити на пенсію, досягнувши віку 55 років для чоловіків та 50 років для жінок, за наявності страхового стажу 25 та 20 років відповідно. Розмір виплат залежить від тривалості придбаного страхового стажу та одержаного заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

 
Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *