Тарифи на комуналку: які послуги подорожчали із 1 січня

Комунальні послуги в Україні знову дорожчають. Зростуть ціни на тепло, газ та його постачання. Також змінилися правила оплати за використання електропостачання для населення. «Слово і діло» розібралося, які послуги здорожчають у 2021 році та наскільки.

Тарифи на газ

Оскільки в Україні більше немає єдиної ціни на газ для населення, тепер українці платитимуть окремо за паливо як товар та за його постачання.

Причому українці можуть обрати постачальника (натепер їх в Україні вже понад 50). «Слово і діло» детально описувало, як змінити постачальника газу.

Ми звикли до єдиного тарифу, тому не можемо зрозуміти, як на одному поверсі багатоквартирного будинку вартість газу для різних квартир може бути різною.

Субсидії на оплату ЖКГ: як за рік змінилися виплати українцямВ Україні станом на листопад субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 2 млн 970 тисяч домогосподарств.

До речі, постачальники палива вже оприлюднили свої ціни на січень 2021 року і вони суттєво різняться між собою.

Більшість споживачів ще не змінювали постачальника, тож в останній платіжці можна побачити свого постачальника та на його сайті подивитись актуальну ціну й порівняти її з іншими пропозиціями.

Загалом ціни на газ для населення в січні 2021-го коливаються від 7,22 грн до 10,80 грн за кубічний метр. Більшість постачальників підвищили ціни:

  • «Львівенергозбут» з 9,05 грн за один кубометр в грудні до 10,8 грн в січні 2021 року;
  • «Торгова енергетична компанія» – з 8,8 грн до 9,8 грн;
  • «Енера Вінниця», «Енера Схід», «Енера Чернігів», «Енера Суми» – з 7,26 грн до 8,82 грн;
  • ГК «Нафтогаз України» – з 6,33 грн до 7,22 грн.

Тарифи на доставку газу

Ще одна графа у платіжці передбачає плату за доставку газу. Ми платимо операторам ГРМ, тобто облгазам. Вартість встановлює Нацкомісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). У кожному регіоні ціна різна.

Тарифи на послуги розподілу природного палива на 2021 рік вже затверджені і вони збільшилися по всій країні в середньому на 40%.

Найвищі тарифи встановлені для компаній «Газовик» та «Спектргаз» (34 грн за куб. м), які обслуговують споживачів Вінницької та Луганської областей. На третьому, четвертому і п’ятому місцях – компанії «Лубнигаз»(3,14 грн за куб. м), «Тисменицягаз» (3,06 грн за куб. м) та «Чернігівгаз» (2,95 грн за куб. м).

Найнижчі тарифи – у «Харківміськгазу» (0,45 грн за куб. м), «Кременчукгазу» (0,51 грн за куб. м) та «Криворіжгазу» (0,66 грн за куб. м)

Тарифи на тепло

Тарифи на тепло піднімуться по всій Україні. З 1 січня 2021 року тепло подорожчає від 5,5% до майже 50% залежно від регіону. Однак гігакалорії подорожчають всюди.

НКРЕКП переглянула тарифи на виробництво теплової енергії для населення та підвищила їх для 23 ТЕЦ.

Найменше підняли ціни на тепло для Дніпровської ТЕЦ — на 5,5%, а найбільше — на 49,7% для компанії «Євро-реконструкція», яка обслуговує лівий берег Києва. Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.

Також серед підприємств, яким найбільше підвищили тарифи, Новороздільська та Новояворівська ТЕЦ, що належать компанії «Нафтогаз Тепло». Там тарифи підняли на 37,1% та 34,1% відповідно. Також відчутно подорожчає тепло для споживачів, яких обслуговують:

  • Білоцерківська ТЕЦ — 33,2%;
  • «Сумитеплоенерго» — 25%;
  • Чернігівська ТЕЦ — 24,1%;
  • «Міськтепловодоенергія» — 33,5%;
  • «Хмельницьктеплокомуненерго» — 29,3%.

Після підвищення середньозважений тариф для постачання тепла населенню для 23 компаній становить 1121,71 грн/Гкал. Найвищим тариф виявився у Сєвєродонецької ТЕЦ — 1471,54 грн/Гкал, найнижчий — 653,99 грн / Гкал у ТЕЦ-2 Есхар у Харківській області.

Тарифи на холодну воду

Вартість холодної води для побутових споживачів також збільшиться. У середньому від січня тарифи на воду зростуть на 10-15%. Їх підвищили через те, що зросли тарифи на передачу електроенергії, а витрати на електрику становлять в тарифі на холодну воду понад 50%. Природно, що одне подорожчання потягнуло за собою інше.

Тарифи на електроенергію

28 грудня Кабінет міністрів скасував пільговий тариф на електроенергію у 0,9 грн/кВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні – 1,68 грн/кВт.год. Цей тариф діятиме до 31 березня 2021 року.

Крім того, йдеться про подальше зростання ціни на електроенергію для населення (в середньому на 30%). Коли це станеться поки що не відомо, але, швидше за все, ще в першому кварталі 2021 року.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *