Українцям розповіли, як отримати пенсії та інші соцвиплати, перебуваючи за кордоном, в окупації чи евакуації

Незважаючи на тимчасову окупацію окремих регіонів країни, а також на те, що багато українців були змушені виїхати за кордон або змінити місце проживання у своїй країні, держава продовжує виплачувати пенсії та інші види соціальної допомоги всім своїм громадянам. Але при цьому не всі мають можливість її отримати. І все ж, із кожної ситуації є вихід.

На сайті Пенсійного фонду розповіли, як можна отримати пенсії, субсидії та інші соцвиплати, громадянам, які мешкають у зоні бойових дій, на тимчасово окупованій території, опинилися за кордоном або змінили місце проживання у рідній країні.

Для тих, хто отримує пенсії та інші виплати через банк, нічого не змінилося. Їм, як і раніше, нараховують гроші на банківську картку, і отримати їх можна в будь-якому банкоматі або працюючому відділенні банку, в якому відкрито пенсійний рахунок.

Для тих, кого обслуговує Укрпошта, є кілька варіантів отримання пенсій та інших соцвиплат

Якщо людина нікуди не виїжджала і перебуває на підконтрольній території, то вона отримуватиме свої гроші так само, як і отримувала: або їй приноситиме пенсію листоноша, або у відділенні Укрпошти того ж числа, що й раніше.

Українцям розповіли, як отримати пенсії та інші соцвиплати, перебуваючи за кордоном, в окупації чи евакуації

Тим, що знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні активних бойових дій, Укрпошта пенсії, звичайно, не доставить. Але як тільки така можливість з’явиться, то гроші або доставить листоноша, або їх можна буде отримати з рахунку, відкритого Пенсійним фондом в АТ Ощадбанк. Щоб отримати їх в Ощадбанку, потрібно спочатку відкрити у ньому рахунок. Той, хто бажає й надалі отримувати виплати через Укрпошту, має повідомити про це або місцеве відділення ПФУ, або місцеві органи влади.

Громадяни, які тимчасово проживають в іншому населеному пункті, можуть отримати свої гроші або в поштовому відділенні, або оформити доставку пенсії додому за тимчасовим місцем проживання поштовим переказом, або отримати гроші в Ощадбанку через послугу «Швидка копійка». Для того щоб оформити спосіб виплати, потрібно звернутися до сервісного центру головного управління ПФУ. Можна також повідомити про це через особистий кабінет на порталі ПФУ. А для оформлення поштового переказу можна безпосередньо звернутися до контакт-центру Укрпошти за номером 0 800 300 545.

Ті, хто опинився за кордоном, можуть отримати свою пенсію після приїзду або раніше, але раніше – лише через банк. Для цього необхідно оформити виплату пенсії на банківську картку. Щоби це зробити, зовсім не треба їхати до України. Можна подати заяву про те, що ви хочете змінити спосіб виплати пенсії, через особистий кабінет на порталі ПФУ.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *