В Україну з Франції завезли сир Reblochon de Savoie, у якому виявили стафілокок. Потрапляючи у живий організм, він починає виділяти ентеротоксини, які, серед іншого, призводять до харчового отруєння.
Про це повідомили в Європейській системі швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF). Держспоживслужба ж поки не виступила з відповідним повідомленням.
За даними RASFF, виявлено небезпечний сир 19 грудня. Наразі експерти досліджують всіх виробників цього сиру, аби зробити висновки щодо зараженої продукції.
Чим небезпечний сир
Виявлений у сирі стафілокок при потраплянні в живий організм починає виділяти ентеротоксини, які є причиною харчового отруєння. Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока – отруєння настає у 90% осіб, які вживали заражену їжу.
Стафілокок здатний викликати низку серйозних захворювань у людини. Зокрема:
- пневмонію;
- бронхіт;
- гнійне запалення тканин пальців;
- запалення товстої та тонкої кишок;
- запалення кістки та кісткового мозку;
- запалення внутрішньої оболонки серця тощо.
Не перше влучення небезпечних продуктів в Україну
Раніше ж у Тернопільській області виявили патогенний токсичний мікроорганізм Bacillus cereus у ввезених із Нідерландів соусах. Цей мікроорганізм може спричинити харчові отруєння, шлункові захворювання та ін.
Крім того, в Україні було виявлено небезпечну для здоров’я каву. Її завезли з Німеччини. У каві виявили завищену кількість речовини хлорпірифосу, що могло призвести до порушень у роботі серця, нейропатії, гастритів тощо.