В Україні оновили порядок надання статусу особи з інвалідністю — що змінилось

Український уряд дещо змінив процедуру подання заяви на отримання статусу особи з інвалідністю і не тільки

В України по-новому подаватимуть паперові заяви для отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України. Відповідні зміни затвердив Кабмін.

Про це йдеться на сайті Урядового порталу.

Уряд, зокрема, дозволив громадянам подавати заяву щодо надання цього статусу за місцем реєстрації. Так, відтепер свої заяви українці зможуть надсилати поштою або через ЦНАП, після чого їх отримає місцевий структурний підрозділ з питань ветеранської політики.

Також Кабінет міністрів визначив перелік органів, до яких місцевий структурний підрозділ з питань ветеранської політики надсилає запит, щоби отримати певні документи, які відсутні у заявника.

«Отримання державних гарантій, пільг та послуг залежить від швидких, простих, зрозумілих алгоритмів дій для всіх сторін», — зауважила Міністр у справах ветеранів Наталія Калмикова.

Як отримати статус

Спочатку потрібно зібрати пакет документів, а саме:

  • довідку від командира військової частини, у якій вказані причини та обставини поранення;
  • довідку військово-лікарської комісії (ВЛК);
  • довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК);
  • витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини.

Після встановлення інвалідності громадянин подає заяву та довідку від Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Особа з підтвердженою інвалідністю отримає відповідне посвідчення та нагрудний знак. Також завдяки даному статусу вона зможе користуватися визначеними у законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пільгами. До того ж громадянину нарахують одноразову грошову виплату.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *