В Україні планують створити нову систему електрогенерації: «Укренерго» розкрив амбітні плани

«Укренерго» планує залучити до 6 млрд доларів інвестицій для створення нової системи електрогенерації, яка міститиме газотурбінні установки, системи накопичення енергії та об’єкти сонячної й вітрової генерації. Це покликане підвищити стійкість і гнучкість української енергосистеми, що особливо важливо в умовах втрати 9 ГВт потужностей через ракетні обстріли РФ.

Про це «Укренерго» повідомило в коментарі ЗМІ. Компанія оцінює готовність інвесторів побудувати сумарно до 1 ГВт нових невеликих електроустановок, кожна з яких матиме потужність до 10 МВт. Це будуть газотурбінні або газопоршневі маневрові установки, системи накопичення енергії, а також об’єкти сонячної та вітрової генерації.

Виклики та переваги нової системи

Україна втратила 9 ГВт генерувальних потужностей через ракетні обстріли РФ. На цьому тлі обіцянка додаткових 1 ГВт виглядає скромно, однак це лише початок. За інформацією «Укренерго», нові енергоустановки будуть розосереджені навколо великих міст і промислових регіонів, що підвищить стійкість енергосистеми до російських атак. Влучити ракетою в такі об’єкти буде складніше, ніж у великі теплові або гідроелектростанції.

Нові установки забезпечать гнучкість енергосистеми, тобто її здатність покривати пікові навантаження протягом доби завдяки маневровій газовій генерації та системам накопичення енергії. За прогнозами «Укренерго», протягом наступних 2-3 років українській енергосистемі знадобиться сумарно 3,5-4 ГВт такої генерації, на будівництво якої загалом потрібно до 6 млрд доларів інвестицій.

Імпорт електроенергії

Ще одним важливим аспектом є збільшення обсягів імпорту електроенергії з ЄС. Наразі технічна спроможність міждержавних інтерконекторів імпортувати електроенергію в Україну становить 1700 МВт на годину. Однак за словами компанії, для подальшого збільшення імпорту необхідно будувати нові інтерконектори.

Партнери «Укренерго» з ENTSO-E проводять відповідні розрахунки та моделювання, щоб визначити, наскільки можна підвищити технічну спроможність імпортувати електроенергію з країн ЄС, гарантуючи при цьому безпечні режими роботи для європейської та української енергосистем. Проте очікувати на значні результати цих розрахунків не варто. Україна навряд чи зможе збільшити імпорт на понад 500 МВт без будівництва нових інтерконекторів, що потребує часу.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *