В Україні різко зменшується кількість пенсіонерів: що відбувається та хто не отримає виплату

В Україні стрімко скорочується кількість пенсіонерів. Після останньої великої пенсійної реформи 2017 року їх стало менше приблизно на 2 млн осіб. На це вплинуло як скорочення чисельності населення через війну, окупацію та міграцію, так і ускладнення умов, яким треба відповідати, щоб стати пенсіонером. Нові правила виконують не всі, тож частина 60-річних статус отримувача пенсії не отримує.

Про те, як змінилася кількість пенсіонерів, хто не отримає пенсію та чи змінять пенсійний вік, читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Вимоги щодо стажу зможуть виконати не всі

В Україні з 2017-го щороку вимоги щодо стажу збільшуються на 12 місяців. Пенсійний вік прив’язали до стажу. Цього року треба мати щонайменше 31 рік стажу. В 2028-му – вже 35 років. Це вимога для виходу на пенсію в 60 років, і ті, хто її не виконають, змушені будуть працювати до 63 чи 65 років.

Отже, щоби отримати пенсію у 60, треба безперервно працювати щонайменше з 25 років. Притому важливо не просто працювати, а й платити внески зі своєї зарплати. Мешканка Дніпра Світлана розповідає: вона впродовж 20 років працює у продуктовому магазині, але офіційно оформлена тільки з 2017-го.

«Мені стажу не вистачить. Що робити? Працювати. Хазяйка оформила в 2017-му, коли я сама попросила. У мене племінник – журналіст. От коли пенсія стала від стажу залежати, він подзвонив і каже: «А у вас скільки стажу?». Я порахувала: мені тоді і на пенсію в 63 роки не вистачило б, якби я не почала офіційно працювати. На пенсію я мала би вийти у 2028-му, але вийду в 2031-му, коли мені має бути 63″, – розповідає жінка.

Зараз розрахунків, скільки українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років у 2028-му, немає. Останнім підрахункам вже більше семи років, з того часу ситуація кардинально змінилась (коронавірус, повномасштабна війна). Згідно зі старими підрахунками, у 2028-му пенсію в 60 років не зможуть отримати 45% українців такого віку (з них 5% працюватимуть до 65 років).

Скільки українців не зможуть виконати вимогу щодо стажу, сказати важко, розповідає OBOZ.UA старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. «Це може бути і 60%, і 70%. Даних поки немає, також важко прогнозувати, яку ситуацію матимемо за рік-два», – розповідає Ткаченко.

Вже зараз відбувається значне зменшення кількості пенсіонерів. Це пов’язано передусім із повномасштабною війною і окупацією, однак також це пояснюється і зростанням кількості тих, хто вимушений працювати довше.

Ще в 2020-му в Україні, за даними ПФУ, було 11,2 млн пенсіонерів, у 2021-му – менше 11 млн, а вже в 2024-му кількість пенсіонерів скоротилася до 10,1 млн.

У 2017 році, коли ухвалювали реформу, в Україні було близько 12 млн пенсіонерів. Тобто кількість тих, хто отримує виплату, зменшилась з того часу на 2 млн осіб.

Як перевірити, чи ви виконаєте вимоги

Заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак у коментарі OBOZ.UA порадила всім українцям незалежно від віку скористатись можливостями порталу ПФУ. І чим раніше ви це зробите, тим більше матимете часу, аби виправити ситуацію.

На порталі ПФУ можна за допомогою BankID (свого банку) пройти верифікацію та отримати доступ до своєї справи. Ви зможете побачити свій стаж, рік виходу на пенсію та навіть орієнтовний розмір майбутньої пенсії. Важливо, щоб до 60 років ви встигли напрацювати щонайменше 35 років стажу.

Якщо ви не встигаєте, є два варіанти:

  • працювати довше;
  • докупити стаж. Якщо купляти його ще до досягнення пенсійного віку і поступово, то кожен місяць коштуватиме 22% мінімальної зарплати. Зараз це 1 760 грн. Якщо ж купувати стаж одразу за кілька місяців (чи навіть років), то кожен місяць коштуватиме вже 3520 грн.

Порахуйте, що для вас вигідніше: докупити стаж чи вийти на пенсію пізніше. Якщо ви офіційно не працюєте або займаєтесь хатнім господарством, варто звернутись до податкової за місцем реєстрації та добровільно сплачувати мінімальний розмір ЄСВ. Це дозволить, досягнувши пенсійного віку, розраховувати на повну виплату.

Інакше ви ризикуєте взагалі залишитись без пенсії, а замість неї отримувати соціальну виплату, розмір якої буде ще меншим за звичайну пенсію. Крім того, таку виплату призначають з 65 років.

Чи будуть підвищувати пенсійний вік

Співрозмовники OBOZ.UA в уряді говорять про підготовку пенсійної реформи. Її вже начебто презентували прем’єру, однак до публічної презентації може пройти ще кілька місяців. Реформа не передбачає зміну пенсійного віку. Хоча публічно в уряді говорять, що підвищувати пенсійний вік не потрібно, насправді така необхідність назріла вже давно.

Українське населення старіє, співвідношення працівників до пенсіонерів вже досягло критичної відмітки один до одного. В Україні чи не найважча економічна ситуація в Європі через повномасштабну війну і при цьому найменший пенсійний вік. Жодна європейська країна, включно із заможною Німеччиною та Францією, не може собі дозволити забезпечити виплату пенсій з 60 років.

«Якби заговорили зараз про підвищення пенсійного віку, жодну реформу не вдалось би реалізувати. Є позиція, що поки зростають вимоги щодо стажу, а це до 2028-го, пенсійний вік можна не переглядати. Це такий «подарунок» від уряду Гройсмана. Вони заклали прив’язку стажу до пенсійного віку і відстрочили підвищення вимог. Тепер поки вже один механізм посилення правил задіяно, немає необхідності застосовувати інший, більш жорсткий механізм«, – розповідає OBOZ.UA співрозмовник в уряді.

Право виходу на пенсію у майбутньому залежить від того, наскільки сумлінно ви сплачуєте внески. Від цього залежить і те, чи зможуть отримувати пенсії ті, хто вже на заслуженому відпочинку. Пенсійний фонд усі зібрані із зарплат внески одразу ж розподіляє між пенсіонерами. Тим часом ті, хто зараз працює і утримує старше покоління, заробляють право на те, щоби їх утримувало молодше покоління, коли вже вони досягнуть пенсійного віку.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *