загарбники знищили 6 українських зерносховищ, однак голод країні не загрожує – Мінагрополітики

російські найманці уже знищили щонайменше шість українських зерносховищ, утім голод країні не загрожує. Про це в ефірі телеканалу «Рада» зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. 

Він підкреслив, що в країні більше продовольства, ніж ми потребуємо для річного споживання.

«Але, з іншого боку, аграріям потрібен виторг для того, щоб продовжити посівну», – зазначив він. Заступник підкреслив, що аграріям потрібно реалізовувати продукт, щоб годувати тварин та й узагалі підтримувати сектор. Тож, з його слів, наразі перед міністерством стоїть одне складне питання. Мовиться про те, як переорієнтувати експорт.

«Ми завжди входили стабільно у п’ятірку експортерів за останнє десятиліття. 90% експорту відбувалося через порти Одеси та Миколаєва. Фактично вже понад місяць ці порти закриті», – зауважив він.

Що ж стосується залізничних шляхів, то вони втричі програють портовій спроможності. Так, у лютому за допомогою залізниці експортували 150 тисяч тонн сільськогосподарської продукції, а в березні – 300 тисяч тонн. У майбутньому можна досягнути півтора мільйона тонн, але цього все одно замало, якщо порівнювати з експортом за допомогою суден.

Раніше у Мінагрополітики зазначали, що війна в Україні вплине не лише на нашу країну. Так, відсутність експорту до деяких країн може викликати у них голод.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *