Заміри проводяться раз у три дні: у Держводагентстві розповіли про стан води у річках після отруєння 

Хоча забруднення у Сеймі та Десні зберігається, перевищення нормативів по вмісту пестицидів, поліароматичних вуглеводнів та важких металів у водах зазначених рік не зафіксовано. Проте пляма забруднення продовжує свій рух, і прогнозується, що вона може досягти Київщини вже за чотири дні.

Про це розповів заступник голови Держагентства водних ресурсів України Ігор Гопчак. Він пояснив, що Сейм та Десна на території України «не зарегульовані», тобто не мають гідротехнічних споруд. Відповідно, через відсутність таких споруд загальмувати просунення плями забруднення не вдається.

«Крім основних фізико-хімічних показників, які ми вимірюємо щоденно, раз на три дні Держводагентство перевіряє воду на пріоритетні показники, як ми їх називаємо, 45+ показників. За результатами вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин у пробах води із Сейму та Десни перевищення екологічних нормативів за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено», – підкреслив Гопчак.

Також, стосовно забруднення в акваторії Сумщині, за словами Гопчака, «ситуація покращується»

«Зберігається тенденція до покращення; кисень (у воді) знаходиться в межах норми», – зазначив він

Посадовець висловив сподівання, що коли пляма забруднення досягне Київщини – а це, як прогнозується, відбудеться приблизно за чотири дні – концентрація органічних речовин у воді ще зменшиться.

«Про це вже сьогодні свідчить вміст кисню і зміна показника хімічного споживання кисню у відібраних нами пробах води», – уточнив Гопчак.

Фахівці кілька разів підкреслили: забруднення має органічний характер й викликано органічними чинниками.

Як повідомляв OBOZ.UA, значне забруднення води і, відповідно, масовий мор риби в українській акваторії річки Сейм було зафіксовано ще 20 серпня (на території РФ ще раніше). Вже тоді Сумська влада заборонила купання, вилов риби та використання річкової води з Сейму навіть для господарських потреб.

А 28 серпня зʼявилася інформація про те, що в Десні було виявлено отруйну речовину, яка спускається течією з Росії. Про це повідомив Вишгородський міський голова Олексій Момот, однак пізніше видалив свій допис. Тим часом в Київській ОВА заявили, що перевищень шкідливих речовин у Десні не виявили, проте користуватися водою з неї не рекомендували.

Державна екологічна інспекція вже тоді розкрила причину забруднення Десни та Сейму. Там основною версією забруднення вважають порушення процесів на очисних спорудах у російському Курську.

Таким чином, фахівці опосередковано підтверджують припущення, що воду Сейму було отруєно росіянами навмисно, оскільки подія збігається з початком операції ЗСУ в Курській області.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *