Ціни на м’ясо і раніше не дуже тішили українців, але зараз цей продукт у прямому розумінні на вагу золота. Так, у вересні ціни на свинину знову підскочили і цього разу на 15%. Про це розповідають аналітики Асоціації «Свинарі України«.
Аналітики заявляють, що за підсумками вересня середня ціна за кілограм охолодженої свинини склала 176,5 гривні. Ще місяцем раніше цінник становив на 15% чи 23,4 гривні менше.
«Якщо на початку вересня кілограм свинини коштував 168,9 грн/кг у середньому, то за чотири тижні його ціна підвищилася до 186,7 грн/кг. Вагомою причиною такого подорожчання стала тривала позитивна динаміка закупівельних цін на свиней забійних кондицій через обмеженість внутрішньої пропозиції свинини та активного попиту на неї за останні два місяці», — пояснюють експерти.
Найпомітніше злетіли ціни на ошийок – до 211,3 гривні за кілограм, що на 33,8 гривні дорожче, ніж місяцем раніше. Водночас охолоджені вирізки та корейки додали у ціні 21,5 гривні за кіло. Не обійшло подорожчання і «бюджетні» стегно та лопатку. У середньому вони подорожчали на 21% та 23,8% до 165,3 гривні та 163 гривень за кілограм відповідно.