Кабмін змінить формулу розрахунку пенсії: виплата зросте до 60% від зарплати

В Україні очікуються масштабні зміни у пенсійній системі. У Кабміні готують нову формулу розрахунку виплат українців. Враховуватимуть лише два показники.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила про підготовку до впровадження нової пенсійної системи. Очікується, що кожний українець протягом свого трудового життя накопичуватиме певну кількість балів. І це дозволить громадянам самостійно розраховувати розмір майбутньої пенсії.

Наразі дуже багато критеріїв, які впливають на кінцевий розмір пенсії. І найближчим часом їх кількість планують скоротити до двох: це щомісячні страхові внески, а також страховий стаж.

Зазначені показники перерахують у пенсійні бали, вага який у пенсії залежатиме не від фактичної заробітної плати українця, а від її відповідності середній зарплаті в Україні.

Вартість кожного бала становитиме 30% від середньої зарплати у конкретному році. За словами Жолнович, якщо українець 35 років працював офіційно й сплачував страхові внески з середньої зарплати, він отримуватиме не менше 30% свого заробітку у солідарній пенсійній системі.

Кабмін також має намір встановити певну гарантію. Якщо громадянин не менше 15 років відпрацював та досягнув пенсійного віку, він не може отримувати менш як 30% мінімальної зарплати.

«Спільно це дозволить заміщення лише в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини. Водночас, солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст вдвічі – жоден банк такого приросту не дає. А коли буде додатково запущено накопичувальну пенсійну систему, сумарна пенсія має становити не менше 60% від зарплати», — пояснила міністерка в інтерв’ю «Укрінформ».

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *