Кремль впливає на українців через Tik-Tok: які наративи розповсюджують пропагандисти

Україною шириться російська пропаганда про енергетичну катастрофу, звинувачуючи владу у некомпетентності та підвищенні тарифів, щоб дестабілізувати ситуацію. Також у соцмережі TikTok штучно просунули тренд, що закликає українців виїжджати за кордон, аби спровокувати нову хвилю міграції.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД). Центр провів моніторинг інформаційного простору та виявив основні маніпуляції й наративи, які поширюються російською пропагандою з метою дестабілізації ситуації в Україні.

Як російська пропаганда впливає на українців

Особливо активно ворог використовує питання, пов’язані з українською енергетикою, щоб створити паніку та недовіру до влади серед громадян. За результатами моніторингу було виявлено декілька центральних наративів, які активно поширюються ворожими Telegram-каналами:

  • «Україна на порозі енергетичної катастрофи»;
  • «На українців чекає «чорна зима»;
  • «Влада некомпетентна в умовах енергокризи»;
  • «Україна продає електрику за кордон, поки власне населення сидить без світла»;
  • «Влада наживається на підвищенні тарифів».

Російська пропаганда також активно поширює маніпуляції про нібито масові протести українців проти відключень світла. Ворог намагається створити ілюзію, що Україна перебуває на межі соціального вибуху. Ці неправдиві повідомлення мають на меті дестабілізувати ситуацію всередині країни та посіяти недовіру до влади.

Російська пропаганда закликає до міграції.

ЦПД також фіксує просування у соцмережі TikTok тренду, метою якого є заохочення громадян України до виїзду за кордон. Велика кількість дописів з відео людей, часто взятих з інших соцмереж, має накладені підписи про «нестерпність» життя в Україні в контексті війни та відключень електроенергії. Ці відео закликають українців виїжджати в інші країни.

Старт цього тренду здійснювався штучними акаунтами, щоб викликати емоції і здобути органічні відгуки та нові відео. Варто зауважити, що у всіх «незручностях» звинувачують українську владу, а не РФ, яка веде терористичну війну проти України і знищує енергетичну інфраструктуру.

Чому не варто вірити трендам

Просування таких наративів та трендів спрямоване на розкол всередині українського суспільства. Ворог прагне викликати недовіру до уряду, створити панічні настрої та стимулювати нову хвилю міграції. Це є частиною стратегії РФ щодо дестабілізації ситуації в Україні та послаблення її здатності протистояти агресії.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *