У всьому світі відкрито понад 40 000 ресторанів McDonald’s. Заклади представлені на умовах франчайзингу в 100 країнах, пропонуючи відвідувачам традиційні гамбургери, коктейлі та смажену картоплю. Сьогоднішній успіх бренду завдячує підприємницькій жилці Рея Крока, який викупив у братів Макдональдів всі акції та перетворив мережу кіосків із продажу хот-догів на глобальну ресторанну франшизу.
Редакція сайту розповідає про історію успіху McDonald’s, сучасні результати діяльності та вплив на світову економіку.
Хто відкрив перший кіоск McDonald’s
У 30-х роках минулого століття невеликі вуличні заклади з їжею швидкого приготування були популярним явищем. Але вони мало нагадували традиційні точки фаст-фуду в сьогочасному розумінні:
- клієнтів обслуговували офіціантки;
- страви подавалися на тарілках;
- відвідувачі робили замовлення і чекали їх за столиками по 30-40 хвилин;
- територія навколо завжди була брудною через байдужість до правил поведінки;
- якість страв також підводила.
Розуміючи проблематику, брати Річард і Моріс Макдональди (Дік і Мак) відкрили у 1940 році свій перший заклад, маючи намір розробити ідеальну концепцію швидкого харчування. Їм це вдалося: кіоск завжди був чистий, відвідувачі чекали замовлення не більше 5 хвилин, їжу готували за стандартизованою технікою, команда працювала злагоджено і швидко, а відсутність посуду спростила життя всім.
Більше не було потреби платити офіціантам, адже гамбургери видавали прямо на касі. Голодні подорожуючі могли забрати страви з собою та поїсти в будь-якому місці. Головними принципами роботи перших McDonald’s стали доступність, універсальність і масовість. Саме такий підхід вчинив революцію та зробив бізнес братів прибутковим.
Поява Рея Крока і початок будівництва імперії
Макдональди працювали за злагодженою системою, вимагаючи від працівників ідеальної роботи. Гамбургери повинні були мати однаковий зовнішній вигляд і вагу, рецептуру заборонялося змінювати навіть мінімально. Річард і Моріс не хотіли йти на поступки та змінюватися під впливом часових вимог, тож на всі ідеї сторонніх осіб давали негативну відповідь.
Коли в їхньому житті з’явився підприємець Рей Крок, виникли суперечки стосовно потенціального розвитку мережі. Крок запропонував свої послуги франчайзингового агента і почав запроваджувати в закладах нововведення. Наприклад, розміщував столики та стільці, експериментував з меню тощо. Це не подобалося братам, які прагнули зберегти традиційну систему.
Розуміючи, що McDonald’s має всі шанси стати глобальним брендом, але не під керівництвом Річарда і Моріса, бізнесмен викупив у них акції за 2,7 млн доларів. З 1961 року Рей Крок став єдиним і повноцінним власником, розв’язавши собі руки для реалізації запланованих змін.
Діяльність мережі McDonald’s у 2024 році
Тепер це глобальна корпорація, що працює у сфері швидкого харчування, розповсюдивши діяльність на 100 країн світу. Станом на кінець 2022 року торгову марку використовували більше 40 000 ресторанів, причому 95% – на правах франчайзингу. Це система, яка дозволяє орендувати бізнес за умови дотримання спільних для мережі стандартів діяльності.
Відповідно до даних сервісу Companies Market Сар фінансові показники компанії у лютому 2024 року перебувають на такому рівні:
- ринкова капіталізація – 212,11 млрд доларів (54-та позиція в рейтингу найдорожчих брендів світу);
- дохід за 2023 рік – 25,49 млрд доларів (+9,97% порівняно з 2022 роком);
- чистий прибуток у 2023 році – 10,34 млрд доларів (збільшення з 7,82 млрд доларів у 2022 році);
- ціна акції – 289,06 доларів (максимальна вартість – 300,53 доларів у січні 2024 року).
Як видно, наразі спостерігається дуже незначне падіння фінансових показників, але саме 2023 рік був найуспішнішим для McDonald’s за всю історію існування бренду. Основними акціонерами компанії є інвестиційні фонди The Vanguard Group і Capital Group, які володіють частками 8,51% та 8,48% відповідно.
McDonald’s в Україні
Перший заклад відкрив двері для відвідувачів 24 травня 1997 року. Ресторан з’явився в Києві біля станції метрополітену «Лук’янівка». Тоді гамбургер продавали орієнтовно за 2 грн, а Біг Мак коштував близько 7 грн. Нагадаємо, курс американської валюти того року становив 1,85 грн/дол., тобто ціна традиційної страви в McDonald’s досягала одного долара.
З того часу мережа відкрила 109 закладів швидкого харчування в Україні (дані до 24 лютого 2022 року). Вона зайняла 71 місце в рейтингу «100 найбільших приватних компаній України 2021» від Forbes, надаючи роботу майже 9 000 осіб. У результаті повномасштабної війни бренд втратив до двадцяти точок і повністю закрився для клієнтів. Лише з вересня почалося відновлення діяльності, чого так чекали шанувальники McDonald’s.
Зауважимо, навіть без діяльності компанія продовжувала фінансово підтримувати своїх співробітників, виплачуючи їм заробітну плату, зберігши медичне страхування та надаючи психологічну допомогу.
Що стосується країни-агресорки, то майже одразу після початку російського вторгнення бренд закрив усі ресторани (їх налічувалося під 900), а згодом оголосив про повний вихід з ринку. Фінансові втрати від розриву співпраці оцінили більш як в 1 млрд доларів.
Що таке «Індекс Біг Мака»
Щоб оцінити рівень впливу McDonald’s на світову економіку та бізнес-середовище, можна лише згадати про «індекс Біг Мака». Його ще називають «бутербродним» курсом і неофіційно використовують для визначення паритету купівельної спроможності конкретної країни. Систему обчислення вигадало видання The Economist в 1986 році, взявши за основний показник вартість класичного американського бургера в закладі McDonald’s.
Дослідники публікують «індекс Біг Мака» двічі на рік, взимку і влітку. Вони порівнюють ціни бургера та визначають, яким повинен бути «реальний» курс долара. На основі результатів складають рейтинг найбільш недооцінених національних валют. Наприклад, згідно з дослідженням за січень 2024 року, в Україні долар повинен коштувати 19,3 грн замість 38-39 грн. Тож у рейтингу гривня зайняла 8 позицію з показником недооціненості 48,4%.
Постає питання, чому для розрахунку курсу долара використовують саме бургер з McDonald’s. В The Economist пояснили, що Біг Мак можна вважати аналогом продуктового кошика, оскільки страва містить базові продукти харчування, зокрема, хліб, м’ясо та овочі. Отже, співвідношення вартості товару в різних країнах є еквівалентним до курсів їхніх валют.
То що ж робить бренд McDonald’s настільки популярним у всьому світі? По-перше, саме він почав поширювати тренди швидкого обслуговування, перетворивши процес звичайного перекусу на ритуал для багатьох американців. По-друге, заклади задовольняють різні смаки та вподобання клієнтів завдяки широкому асортименту страв, тож поїсти в McDonald’s приходять всі.
Взагалі глобальна присутність мережі ресторанів спільно з ефективними маркетинговими кампаніями призвели до того, що сьогодні фаст-фуд асоціюється саме з червоним арковим логотипом. Це неймовірне досягнення бренду, що могло стати неможливим без свідомого підходу до керівництва.