Одна з країн ЄС вирішила посилити контроль: до чого готуватися українцям

Поліція у справах іноземців або співробітники МВС планують перевіряти українських біженців

У Чехії будуть більше приділяти увагу перевіркам українських біженців, які знайшли прихисток у даній країні. Ба більше, якщо виявиться, що деякі громадяни порушували правила, то їм навіть можуть скасувати виплати.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан, пише echo24.cz.

Чому за українцями посилять нагляд у Чехії

Більшість українських біженців почали досить часто подорожувати додому. Насправді правила тимчасового захисту у Чехії не забороняють їздити до України. Однак важливо, що право на фінансову підтримку від даної держави отримують лише ті, хто знаходиться в Чехії

«Біженці, безумовно, повинні мати можливість повернутися на батьківщину і відвідати свої сім’ї, ми не можемо їм у цьому відмовити», – каже міністр.

Однак грубим порушення вважається, коли біженець отримує допомогу в Чехії, хоча насправді більшість часу перебуває у себе вдома в Україні. Саме тому поліція у справах іноземців або співробітники МВС планують перевіряти, чи дійсно українці з тимчасовим захистом живуть там, де вони вказали в документах.

«Згідно із законом, право на пільги мають лише ті, хто перебуває на нашій території. Якщо вони виїдуть і перевірки поліції це виявлять, ми анулюємо їхнє місце проживання, і вони втратять право на пільги», – пояснив Віт Ракушан.

Виходить, що контроль посилять для того, аби ефективніше запобігати зловживанням, які іноді відбувалися. Загалом наразі у Чехії перебувають близько 370 000 українських біженців. Загальний контроль за пересуванням українців забезпечити неможливо. Саме тому поліція перевірятиме місця проживання. Важливо, що дане правило стосується не лише українців, а також й інших іноземців, які отримали притулок у Чехії.

Українські біженці отримуватимуть більші виплати

З 1 вересня в Чехії набули чинності нові правила надання гуманітарного житла. Тепер безплатне проживання дозволено лише протягом 90 днів, а не 150, як раніше. Винятки для вразливих категорій населення більше не діють, тому люди, які не можуть працювати, змушені самостійно орендувати житло.

З наступного року чеський уряд планує збільшити гуманітарні виплати для біженців, зокрема для вразливих груп, таких як діти, вагітні жінки, літні люди та особи з обмеженими можливостями. Якщо говорити про сьогоднішню допомогу, то люди отримують 4 860 крон (194 євро) на місяць на дорослого та дитину. Зверніть увагу, що ці виплати не зміняться.

А от розмір допомоги для дітей з інвалідністю з січня має зрости:

  • до 11 835 крон (472 євро) на місяць (з нинішніх 5 235 крон, це 209 євро);
  • для дорослих – до 11 690 крон (466 євро) з нинішніх 7 290 крон (290 євро).

Разом з тим біженці також можуть отримувати гроші на житло в розмірі 3 000 крон (120 євро). Їх виплачують щомісяця, але, ймовірно, ці виплати також зростуть із січня.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *