Покарання не уникнути: що загрожує роботодавцям за «зарплати в конвертах»

Намагаючись уникнути податкових зобов’язань, підприємці наймають на роботу без оформлення трудових договорів

В Україні досі багато представників бізнесу, які працюють у тіні, тобто користуються різноманітними лазівками для ухилення від податкової відповідальності. Неофіційне працевлаштування людей означає, що їм виплачуватимуть «заплату в конвертах», тобто про поповнення державного бюджету податками мова не йде.

У Кодексі законів про працю визначена відповідальність роботодавців за порушення закону.

Як можна стати банкрутом


Часто бізнес вважає, що краще брати на роботу без оформлення трудового договору, бо це автоматично скасовує необхідність регулярно платити військовий збір, єдиний соціальний внесок і податок на доходи фізичних осіб за кожного працівника.

Але переваги «заплат у конвертах» недовгострокові, бо контролюючий орган давно націлився на недобросовісних роботодавців. Податківці використовують різні методи пошуку компаній, які ухиляються від сплати податків, інколи дуже хитрі. Це означає, що рано чи підно доведеться відповідати за порушення перед законом.

А штрафи за це немаленькі. В деяких випадках санкція може сягати понад 200 000 грн, що перевищує суму, необхідну для виплати одному співробітнику мінімальної зарплати разом з усіма податками і зборами протягом двох років. Враховуючи, що дуже рідко лише одна людина в компанії працює неофіційно, то важко уявити, який штраф доведеться заплатити.

Штрафи для підприємців


Статтею 265 Кодексу законів про працю передбачена така фінансова відповідальність для роботодавців:

  • за фактичний допуск людини до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення на неповний робочий час із виконанням обов’язків протягом повного дня, виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування податків і зборів – штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати (80 000 грн у 2024 році за кожного такого працівника);
  • за вчинення повторного порушення протягом двох років – штраф у тридцятикратному розмірі МЗП (240 000 грн);
  • за порушення встановлених строків виплати зарплати більш як на один місяць чи нарахування коштів не в повному обсязі – штраф у трикратному розмірі МЗП (24 000 грн);
  • за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – штраф у десятикратному розмірі МЗП (16 000 грн);
  • за порушення інших вимог трудового законодавства – штраф 8 000 грн.

Пам’ятайте, що будь-яка людина може поскаржитися в податкову на недотримання роботодавцем трудових вимог. На підставі звернення контролюючий орган має право ініціювати позапланову перевірку, і підприємцеві не вистачить часу приховати всі недоліки. Бо наявність неоформлених працівників і несплату податків дуже легко виявити за допомогою перегляду податкової звітності.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *