Правила для мобільних операторів кардинально змінять: чому «Київстар», Vodafone та lifecell не справляються з відключеннями

В Україні оператори мобільного зв’язку не можуть забезпечити стабільний зв’язок за умов постійних відключень світла. Поки українці скаржаться на якість зв’язку, державні органи посилюють вимоги до компаній.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами (НЦУ) зобов’язав мобільних операторів до 1 лютого 2025-го забезпечити 100% базових станцій можливістю працювати 10 годин без світла. Теоретично це можна було б зробити, якщо значно збільшити кількість акумуляторів на базових станціях. Але в ситуації, коли світло відключають на 6-7 годин і дають всього на 2 години, батареї фізично не встигають зарядитися.

Про те, чи впораються оператори з новими вимогами, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Чому зараз зникає зв’язок?

Жоден мобільний оператор у світі не може забезпечити постійну роботу без електроенергії. Базові станції, потужне обладнання – все працює від струму. Оператори кажуть: ще у 2022-му почали вкладати величезні кошти в автономність, закупили батареї, генератори. В результаті мали виконувати норму щодо забезпечення зв’язку впродовж чотирьох годин без світла.

Однак коли в Києві, Київській, Дніпропетровській областях почались відключення світла на сім годин із перервами на дві години зі світлом, виявилося, що жоден оператор до такої ситуації не готовий. Погіршення зв’язку, часткове зникнення мобільного інтернету відчули на собі всі.

Киянка Анна розповідає: зв’язок зникає одразу, щойно відключають електроенергію. «Це постійно така ситуація. Якщо бігати по Русанівці, то десь можна впіймати зв’язок», – скаржиться.

У Vodafone розповідають OBOZ.UA: щоб забезпечити роботу станції без електроенергії впродовж 7 годин, потрібно встановити від 7 до 10 акумуляторів 48v, тобто від 700 Аh. Але проблема полягає в тому, що така кількість акумуляторів заряджатиметься 6-7 годин. Тобто, якщо включають світло всього на дві години, технічної можливості зарядити обладнання, яке працюватиме сім годин без світла, немає.

Крім того, коли зникає світло, українці активніше починають користуватися мобільним інтернетом. А це призводить до більш швидкого розрядження базової станції. В Києві діє графік відключення: дві години зі світлом і сім годин – без. У результаті акумулятори не встигають зарядитися.

«Ми були шоковані»: що кажуть оператори про обов’язок забезпечити 10 годин зв’язку без електроенергії

«В операторів приблизно 75-80% базових станцій розташовані на дахах багатоповерхових будинків. Там заборонено заряджати станції мобільних операторів, це порушення техніки безпеки. Там неможливо встановити стаціонарний генератор. Можуть бути тільки батареї, а вони принаймні шість годин мають заряджатись», – розповідає OBOZ.UA високопоставлена представниця одного з операторів.

За її словами, технічна можливість забезпечити роботу впродовж 10 годин без світла є тільки там, де встановили генератори. Це базові станції, які розташовані на території приватних, комунальних підприємств. Окрім того, ще раніше операторам надали перелік «критичних точок», які завжди мають бути зі зв’язком. Там також встановлено генератори.

«Ми були шоковані такою вимогою. 10 годин роботи можна забезпечити тільки на 30% станцій. Це дуже популістична вимога. Можна так само зобов’язати електростанції генерувати стільки струму, щоб усім вистачило. Тут головне питання: а є така технічна можливість узагалі?» – жаліється представниця мобільного оператора.

В офіційних коментарях для OBOZ.UA представники мобільних операторів були більш стриманими. Так, у lifecell заявили: «Компанія намагатиметься робити все, щоб покращити ситуацію з автономним живленням нашого обладнання та наявністю зв’язку під час знеструмлень. Ми працюємо над цим із 2022 року й будемо продовжувати це робити. Що стосується нових умов, які прописано в розпорядженні НЦУ, – терміни й вимоги вкрай складні, наразі ми аналізуємо всю інформацію».

У «Київстарі» також кажуть: зараз представники компанії «працюють над аналізом поточної ситуації роботи мережі під час знеструмлень та оцінкою можливостей реалізації вимог розпорядження, з урахуванням усіх об’єктивних зовнішніх чинників та надскладної ситуації в енергетичній галузі держави».

Вивчають ситуацію також і в Vodafone. «Ми отримали розпорядження, наразі вивчаємо докладно й оцінюємо наші можливості. Вже зараз можна сказати, що вимоги, поставлені перед операторами, доволі складні. Як і раніше, Vodafone продовжує робити усе можливе для підвищення енергоефективності своєї мережі – щоб якомога більше українців залишались на зв’язку», – пояснили OBOZ.UA в компанії.

Що роблять для збереження доступу до мережі й чи достатньо цього

У lifecell переобладнали більше ніж 5 тисяч станцій новими літієвими батареями (це більш як половина станцій). Однак такі батареї здатні працювати всього 4-8 годин за відсутності стаціонарного живлення та помірного навантаження на мережу.

Ресурсу батареї може вистачити на різну тривалість часу. Зокрема, тривалість залежить від часу між знеструмленнями у кожній конкретній місцевості, адже батареям потрібно встигнути повністю зарядитися до чергового відключення. Наприклад, якщо немає електроенергії протягом 10 годин, потім 2 години вона є і знову вимикається – батареї просто не встигнуть зарядитися. Впливає також показник кількості активних абонентів, які перебувають поряд, і гаджетів, які підключаються до однієї й тієї ж базової станції, та наскільки інтенсивно ці абоненти навантажують мережу. Погодні умови також впливають на виснаження батареї, адже системи охолодження також споживають електроенергію.

Ще близько 1700 базових станцій lifecell забезпечені альтернативним енергопостачанням за допомогою генераторів (стаціонарних, мобільних, партнерських). Зазначимо, що генераторами неможливо зарезервувати більшу частину обладнання оператора. Адже, по-перше, їм потрібне постійне обслуговування, а значить, люди, які встановлюють, заправляють, налаштовують. По-друге, не кожну базову станцію можна заживити від генератора, адже є місця, де їхнє використання заборонене, наприклад, у містах зі щільною забудовою на дахах будинків. У мережі lifecell близько 80% базових станцій встановлено на дахах будинків, а у містах ця частка сягає близько 90%.

У «Київстарі» заявили, що «підтримують прагнення президента забезпечити українців надійним зв’язком під час війни, і наразі разом з індустрією та у співпраці з відповідними державними органами уважно вивчають розпорядження НЦУ від 15.07.2024 № 539/2344 «Про внесення змін до розпорядження НЦУ 154/1959 Розпорядження НЦУ про забезпечення сталості електронних комунікаційних мереж в умовах воєнного стану».

«Київстар» уже інвестував понад 1 млрд гривень в енергонезалежність. Проте для забезпечення безперебійності зв’язку критично важливою є наявність електроенергії протягом того часу, який необхідний для повного заряджання обладнання резервного живлення.

У Vodafone заявили, що цього року вдвічі збільшили обсяг інвестицій у закупівлю акумуляторів, генераторів, палива та супутнього обладнання. Протягом останніх двох років проводиться встановлення батарей нового літій-ферумного типу (LiFeРO4).

«У 2024 році Vodafone вже встановив та запланував до монтажу 83 400 одиниць (= 20850 48V по 100 А*год) таких батарей. Це в 1,5 раза більше ємності, ніж було в мережі на початок року. Загальні інвестиції компанії в енергостійкість мережі у 2022-2024 роках перевищать 674 млн грн», – кажуть у компанії.

За інформацією OBOZ.UA, жоден український оператор не може забезпечити 100% станцій можливістю працювати 10 годин без світла. Це можливо зробити тільки там, де оператори встановили генератори. Однак такі генератори технічно заборонено встановлювати в 70-80% станцій, які розташовані на дахах багатоповерхових будинків.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *