Причетні екснардеп та топпосадовці: в Україні викрили вугільну схему на мільйони, її провернули під час війни

В Україні повідомили про підозру колишньому народному депутату від «Партії регіонів» Володимиру Вечерку, ексзаступнику міністра енергетики Максиму Немчінову, та колишньому голові ДП «Укрвугілля» Михайлу Волошину. Їх звинувачують в організації схеми з вугіллям, яка завдала «Центренерго» збитків на 12 млн грн вже після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про оголошення підозри повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), не назвавши імен фігурантів. Про те, що йдеться саме про вказаних осіб, заявив журналіст Олег Новіков.

Зазначається, що ексдепутат і колишні посадовці організували свою схему в умовах енергетичної кризи, що виникла внаслідок агресії РФ. Йдеться про кінець липня 2022 року. «Зловживання завдали однієї з найбільших енергогенеруючих компаній України мільйонних збитків», – заявили в САП.

У зазначений період ринок вугілля в Україні був обмежений через воєнні дії. Через це, щоб забезпечити підготовку до опалювального сезону 2022-2023, Кабмін зобов’язав «Укрвугілля» постачати вугілля лише певним виробникам електроенергії, зокрема, державному «Центренерго».

«Незважаючи на такі обмеження, Вечерко (власник ТОВ «Інтербіс») у змові з Немчіновим схилив Волошина до продажу вугілля його компанії, яка, до того ж, мала понад 50 млн грн заборгованості перед ДП «Укрвугілля». В результаті «Укрвугілля» поставило приватної компанії майже 24 тисячі тонн сировини, яку та перепродала з надлишком майже у 20 млн грн», – розповів Новіков, посилаючись на дані слідства.

У САП також зазначили, що через схему «Центренерго» недоотримало 12,5 тис. тонн вугілля. Його довелося докуповувати в жовтні 2022 року за значно завищеною вартістю, що призвело до збитків компанії майже 12 млн грн.

Досудове розслідування продовжується. Встановлюються інші причетні особи до скоєння вказаного злочину, зазначили в САП.

Володимир Вечерко був депутатом Верховної Ради 7-го скликання. Він пройшов тоді до парламенту за списками «Партії регіонів». Це була третя і остання каденція Вечерка як народного депутата. Це скликання було розпущене влітку 2014 року. Свого часу Вечерко був першим заступником голови комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Верховної Ради.

Максим Немчінов протягом 20 років працював у енергетичній галузі. У тому числі обіймав посади в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, зокрема державного секретаря, заступника міністра та радника міністра. Заступником міністра Немчінов був із липня 2020-го до грудня 2021 року. На посаді заступника міністра працював над розробкою Концепції реформування вугільної галузі.

Михайло Волошин почав керувати держпідприємством «Укрвугілля» у липні 2021 року. Звільнено його було через рік – у липні 2022-го. Його місце зайняв Віталій Зюзько.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *