Світло і гроші. Як проблеми з електрикою вплинули на фінансові звички українців

Через регулярні відключення електроенергії частина наших громадян переглянула свої відносини з грошима

Україна продовжує страждати від ударів російських окупантів по енергетичним об’єктам. Через дефіцит генерації не вистачає обсягів для забезпечення світлом усіх споживачів, тому доводиться щодня формувати графіки відключень. Липень став максимально проблемним, бо до пошкодженого енергообладання додалася аномальна спека. Враховуючи виклики, українцям довелося змінити деякі фінансові звички.

Редакція Новини Pro опитала читачів і з’ясувала, як проблеми зі світлом вплинули на фінансову поведінку людей.

Менші витрати на їжу


Відключення торкнулися як побутових споживачів, так і бізнесу – підприємства, заклади, торгові об’єкти страждають від відсутності електрики не менше. Одна з проблем, яка виникла через енергетичні перипетії, стосується роботи техніки вдома. Холодильники можуть не функціонувати більшу частину доби, що негативно відображається на стані продуктів харчування.

Тож українці вирішили переглянути свій раціон і замінити їжу, яка швидко псується, на макарони, крупи, овочі, консервовану продукцію тощо. Вони почали витрачати менше коштів на м’ясо, молоко, сир, ковбасу та інші товари, які не виживуть без холодильника.

blockquoteМи трохи менше витрачаємо на їжу, бо перестали купувати продукти, які можуть швидко зіпсуватися. Зараз майже постійно їмо крупи і макарони, які довго лежали на кухні та чекали свого зіркового часу, – розповіла Наталія з Києва.

Так само робить Володимир із Дніпра. Відключення світла ніяк не вплинули на його фінансову поведінку, але хлопцеві довелося тимчасово відмовитися від улюблених продуктів, термін придатності яких швидко сплине через непрацюючий холодильник.

Накопичення готівки


За даними Національного банку, станом на 1 липня 2024 року в готівковому обігу України перебувало 800,9 млрд гривень. Цей показник більший на 4,8% від січневого, що свідчить про активізацію попиту наших громадян на національну валюту.

В НБУ не виключають, що активність на валютному ринку пов’язана з енергетичними проблемами. Адже банкомати теж не функціонують в період відключень, отже люди стикаються з перешкодою, коли хочуть зняти готівку. І коли бачать на горизонті працююче обладнання, намагаються перевести в готівку якомога більше. Бо хто знає, чи випаде така можливість найближчим часом.

blockquoteЯ орендую квартиру і плачу власникам готівкою. Але через відключення не можу вчасно зняти гроші. Доводиться постійно переносити дату оплати. Тому я почала зберігати вдома більше банкнот на випадок, якщо електрики не буде довгий час, – зауважила Оксана з Одеси.

Водночас Володимир запевнив, що в нього такої проблеми не виникало. Термінали всюди працюють справно, заклади приймають банківські картки навіть без світла, в магазинах немає потреби розплачуватися готівкою. І банкомати його ніколи не підводили.

Вклади в енергоефективність


Електроенергія сильно б’є по бізнесу та людям, які працюють дистанційно. Тривалість відключень в деяких регіонах зашкалює, через що неможливо організувати безперебійну роботу техніки. Аби не підводити колег і виконувати посадові обов’язки, українцям доводиться купувати альтернативні джерела живлення.

Генератори, павербанки, акумулятори, портативні домашні електростанції… Люди інвестують в енергоефективні прилади, щоб забезпечити себе технікою під час відключень. Для когось це незначні одноразові витрати, які не сильно вдарили по кишені. А комусь довелося позичити необхідну суму, відкладати зарплату чи спустошити заощадження на «чорний день».

blockquoteМій ноутбук витримує до 2 годин без світла, а його вимикають на 4 години поспіль і більше. Виходу не було, довелося закрити депозит у банку і витратити частину на генератор. Інакше могла втратити роботу, – зізналася Марія з Запоріжжя.

Варто зазначити, що ці випадки непоодинокі, вони відображають зміни в житті більшості українців. І поки не стабілізується ситуація в енергомережі, доведеться миритися з незручностями. З часом сформовані сьогодні фінансові звички можуть вкоренитися і стати частиною побуту українців.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *