Скільки Росія платить найманцям за війну в Україні

Напередодні повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Росія стягнула до кордонів України близько 200 тис. військовослужбовців. У Кремлі розраховували, що вони блискавично пройдуть углиб країни та захоплять Київ. Окупанти навіть везли із собою парадну форму, але та не стала в пригоді. Адже ЗСУ забезпечили їм геть інше вбрання.

Завдяки героїчним зусиллям Сил оборони України та всього українського народу наступ ворога вдалося зупинити, відтак частково витіснити окупантів з нашої землі.

Тож, коли план «Київ за три дні» провалився, а лік втрат росіян убитими та пораненими пішов на десятки тисяч, у Кремлі розгорнули кампанію з набору нових солдатів.

Після поразки армії Росії під Харковом у вересні 2022 року, Володимир Путін оголосив так звану «часткову мобілізацію». Відповідно до планів, призвати на службу мали 300 тис. резервістів.

Це рішення моментально позначилося на російській економіці. Максимальне падіння індексу Московської біржі тоді сягнуло 10%, індекс РТС знизився на 10,29%, обвалився курс рубля. Росіяни почали масово тікати з РФ передусім у країни, для в’їзду в які не потрібні візи. У регіонах, зокрема на Кавказі, почалися протести.

Паралельно з цим тодішній очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин вербував на війну проти України найманців серед зеків, обіцяючи їм помилування і гроші.

Читайте також:Понад $1 млрд на рік: Путін визнав фінансування терористів ПВК «Вагнер» з бюджету

Власне, гроші й стали головним стимулом для росіян іти в окупаційні війська. Полонені російські солдати під час спілкування з журналістами не приховують своєї мотивації воювати – усі, як один, кажуть, що хотіли покращити матеріальне становище, розрахуватися з кредитами.

До речі, наразі в Росії майже половина позичальників, які мають іпотечні або споживчі кредити, скаржаться, що їм важко виплачувати борги, свідчать результати опитування Левада-центру. За даними Центробанку РФ, станом на 1 липня заборгованість росіян за кредитами та позиками становила майже 42 трлн руб ($434 млрд).

Станом на 9 жовтня 2024 року орієнтовні втрати особового складу противника як убитими, так і пораненими склали трохи більше 664 тис. людей. Тобто Сили оборони України вже перемололи понад три угрупування, які були зосереджені на українських кордонах на початку повномасштабного вторгнення.

Нещодавно Путін випустив указ про збільшення штатної чисельності Збройних сил РФ до майже 2,4 млн осіб. Утім, це не означає, що всіх можна кинути на війну проти України. Хтось таки має стерегти режимні, зокрема ядерні, об’єкти, кордон, який складає 22,4 тис. км – другий за довжиною після КНР державний кордон у світі, відбиватися від внутрішнього ворога, бо заколот Пригожина 2023 року наробив переляку в Кремлі тощо.

Брак живої сили в загарбницькій війні Росія покриває грошима. Не тільки маргіналізовані росіяни підписують контракти з Міноборони РФ. Проти України в лавах окупаційної армії воюють вихідці з Непалу, Єгипту, Індії, Сомалі та КНДР (хоча північні корейці можуть бути фанатиками та воювати, бо так сказала партія).

Оголошувати тотальну або ж навіть нову хвилю часткової мобілізації Путін побоюється, адже це, по-перше, може призвети до соціального вибуху, а, по-друге, очільнику Кремля доведеться змінювати весь свій наратив про війну в Україні, вважає професор оборонних досліджень Королівського коледжу Лондона, колишній керівник Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Майкл Кларк.

«Я думаю, що Росія намагатиметься цього [2024] та наступного року обійтись без мобілізації. Росіяни просто купуватимуть більше сил за кордоном та з інших частин РФ», – каже він.

Але одноразові виплати, які отримують підписанти контракту з російським Міноборони, нерівномірні та залежать від регіону, де оформлювався найманець. Єдина стала величина в пропонованій сумі – виплата з федерального бюджету. Наразі вона складає 400 тис. руб., хоча ще в червні 2024-го, за даними системного аналітика Євгена Істребіна, була на рівні 195 тис. руб.

«З червня у них увімкнувся якийсь шалений принтер з пошуку найманців. Регіони наввипередки підвищують виплати, аби виконати план з набору м’яса інакше губернаторам загрожують серйозні проблеми», – пояснює експерт.

БізнесЦензор поцікавився виплатами, що пропонує армійська військова машина Російської Федерації. Ідеться про мільйони рублів. Таких грошей багато хто з росіян не те, що не бачив, а й уявити не може.

Устигнути до нового року

Регіони Росії, ніби змагаючись між собою за найманців, починають підвищувати одноразові виплати. Так, 4 жовтня стало відомо, що на теренах Ханти-Мансійського автономного округу укладачеві контракту з МО РФ відносно одразу заплатять 2,75 млн руб. Це була рекордна виплата на той момент.

Але вже 7 жовтня Білгородська область підвищила виплату російським найманцям до 3 млн руб. (понад $31 тис. за поточним курсом). Сума стала рекордною для Росії, її підвищили відразу на 2,2 млн руб.

Кошти найманцям надходитимуть із чотирьох осередків: 400 тис. руб. з федерального бюджету, як уже було зазначено вище, решта – з муніципального та регіонального бюджетів, а також з позабюджетних джерел.

Претендувати на виплату можуть найманці з будь-яких регіонів, незалежно від прописки, проте сам контракт необхідно укласти через систему військових комісаріатів у Білгородській області (іноземців це теж стосується).

Після цього гроші надійдуть на розрахунковий рахунок протягом двох місяців, як тільки Міністерство соціального захисту РФ отримає необхідні дані з військової частини й оформить документи.

Залишимо поза дужками питання, чи взагалі там устигнуть щось отримати. Адже варто нагадати історію такого собі Мухаммада Аділя – російського найманця із Сомалі, який, спокусившись російськими рублями наприкінці 2023 року, був узятий в полон Силами оборони України в середині січня 2024-го. Африканський солдат удачі не отримав ні копійки, бо не встиг повоювати й місяця.

Хай там як, губернатор Білгородської області В’ячеслав Гладков пояснив, що це не безстрокова 3-мільйонна пропозиція, а радше акція, яка діятиме з 7 жовтня до 31 грудня 2024 року. Отже, за рік на фронті найманець, що підписав контракт на Білгородщині, може заробити від 5,52 млн рублів, тобто в межах $57 тис.

Для розуміння: середня місячна зарплата на Білгородщині, за офіційними даними, складає 91,8 тис. руб. (~$950); середнє значення по Росії складає 88 тис. руб. (~$910). Тобто середньостатистичному росіянину, отримуючи середню зарплату, треба працювати та взагалі не витрачати гроші протягом п’яти років, щоб накопичити таку суму, яку дають одразу за підписання контракту з МО РФ у Білгородській області.

Загалом бухгалтерію зрозуміти можна. Білгородщина, як прикордонний з Україною регіон Росії, неодноразово відчував на собі міць української армії. А після Курської офензиви, що почалася в серпні 2024 року, Білгородська область, згідно з чутками, які здебільшого розповсюджували самі росіяни, мала стати наступною.

Тож, якщо федеральний уряд Росії не може убезпечити власне прикордоння, воно вирішило йти ва-банк, пропонуючи контракт за 3 млн руб. Губернатор Гладков, імовірно, навіть має важелі, щоб залишити таких контрактників у межах підконтрольних йому територій.

Для довідки: залізницею з Москви до Білгорода можна дістатися за ~10 годин, якщо пощастить із квитками, автомобілем – за майже 8-м. А виплати між столицею і прикордонним регіоном відрізняються практично на мільйон рублів ($10,4 тис.).

Скільки платять найманцям РФ

У середньому найманець, підписавши контракт з МО РФ, отримує одразу на руки 1 689 833 руб. ($17,5 тис.). Детальніше по регіонах – в інфографіці:

як рф вербує найманців

Уряд РФ передбачає в проєкті федерального бюджету на 2025-2027 роки, що на одноразові виплати за укладання контракту з російським Міноборони закладуть 90 млрд руб., або по 30 млрд руб. щороку.

Якщо федеральна виплата не зміниться та залишиться на рівні 400 тис. руб., бюджетних 90 млрд руб. вистачить, щоб за три роки укласти 225 тис. нових контрактів. Тобто по 75 тис. на рік.

У першому півріччі 2024 року на одноразові виплати новим контрактникам витратили понад 32 млрд руб. Це більше, ніж закладається на наступний рік. Також варто зазначити, що на той момент федеральна виплата за підписання контракту з МО РФ складала 195 тис. руб. Збільшити федеральну виплату Путін вирішив 31 липня, підписавши відповідний указ.

За підрахунками видання «Важливі історії», за перше півріччя 2023 року одноразову виплату за укладання контракту отримали 26,7 тис. осіб. За такий же період 2024-го цифра зросла до 166 тис. осіб. Видання наголошує, що різке зростання кількості контрактників пов’язане саме зі збільшенням виплат.

За офіційними даними Міністерства оборони РФ, на кінець 2023 року в лавах російської армії нараховувалося понад 640 тис. контрактників. Щодня вони нібито вербували по 1,5 тис. нових добровольців.

Джерело: https://biz.censor.net

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *