Сьогодні в Україні та ще в 40 країнах світу відзначається День батька

Зовсім нещодавно ми святкували День матері, і ось уже наближається ще одне сімейне свято – День батька. В очах малюка – тато – це найвірніший друг, наймудріший порадник та найсильніший захисник. Він, як і мама, виховує й підтримує, навчає та заспокоює, тому стає найближчою людиною для своєї дитини. Навіть в дорослому віці батько завжди буде на вашому боці, навіть якщо весь світ обернеться спиною.

Ось чому було запроваджено День батька – свято, коли ми можемо висловити свою вдячність за все, що тато для нас робить, і показати свою любов та повагу до нього. Тож сьогодні ми розкажемо вам, звідки до нас прийшло це свято, як його відзначити та що подарувати татусю у його “професійний” день.

Дата святкування

Раніше День батька ми святкували неофіційно, послуговуючись лише традиціями європейських країн. Та уже з 2019 року ми відзначаємо День батька, як державне свято.

Кабінет міністрів України, згідно з наказом президента, затвердив дату Дня батька за третьою неділею червня. Це означає, що цьогоріч він припадає на 20 червня. Цей день – чудова нагода показати свою любов та повагу нашим татусям.

Походження свята

Вперше свято зародилось у 1909 році в голові американки місіс Додд, яка захотіла висловити вдячність своєму батькові, що самотужки виховував шістьох дітей. Завдячуючи її клопотанням, День батька вперше неофіційно відсвяткували 19 червня 1910 року.

Офіційним святом у США День батька став 1966 року, згідно з указом президента Ліндона Джонсона. Американці щорічно урочисто відзначають цей день на рівні з іншими святами, віддаючи шану та подяку своїм батькам.

Уже згодом традицію святкування Дня батька підхопили й інші країни – Італія, Португалія, Іспанія та багато інших. Щоправда, дати у кожній країні різняться. Подекуди свято припадає на березень, подекуди – на листопад чи грудень. Та об’єднує їх одне – любов до своїх батьків і бажання зробити їм приємний подарунок.

І ось, мандруючи Європою, це свято дійшло до України у 2019 році. Тепер третя неділя червня стала урочистим днем для наших татусів.

Традиції святкування Дня батька

Ми відходимо від застарілих уявлень про середньостатистичну родину, у якій батько працює, а матір займається домом та дітьми. Зараз батько займає не менш важливе місце у вихованні дітей, ніж мама. Ось чому вони заслуговують такої ж поваги, в тому числі – свого особливого свята.

Святкування Дня батька у різних країнах відрізняється не лише датою, а й традиціями та звичаями. Кожен народ намагається по-особливому привітати усіх татусів, аби висловити свою вдячність та любов до них.

Наприклад, у Японії батькам дарують квіти. Червоні – особисто, а білі приносять на могилу. Символіка троянд присутня також і у США. Там їх носять біля серця, прикріплюючи червоні квіти, якщо батько живий і білі, якщо його уже немає на цьому світі.

В усіх країнах проводять різноманітні конференції та виступи, аби обговорити всю важливість батьківського виховання. Крім того, волонтери проводять акції, щоб допомогти батькам-одинакам. Деякі країни виділяють матеріальні кошти для дітей, які виховуються лише батьком.

Українці ще не сформували чітких традицій щодо святкування Дня батька через те, що свято з’явилось у нас відносно недавно. Та ми можемо привітати наших батьків, зробивши їм гарний подарунок або просто сказавши теплі слова.

В Україні з 2022 року День батька набув нових форм і значень – війна розділила сімʼї та показала важливість батьківської підтримки в цей час.

Щиро віримо, що кожна дитина в Україні дочекається свого татуся і відчує справжнє батьківське піклування та турботу.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *