Сім’ям військовополонених виплачують фінансову допомогу: скільки та як отримати

Українці можуть одночасно подати заяви про встановлення факту позбавлення свободи і виплати грошової допомоги

Держава гарантує виплати фінансової підтримки громадянам, які опинилися в полоні внаслідок війни. Родичі чи самі постраждалі після звільнення можуть отримати 100 000 грн за кожен рік позбавлення особистої свободи. Цим питанням займається спеціальна комісія при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як отримати допомогу, розповіли на сайті Мінреінтеграції.

Встановлення факту полону


Аби заявку на призначення державної грошової допомоги затвердили, спочатку необхідно підтвердити факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії Росії. Члену родини полоненого, його законному представнику чи самому постраждалому після звільнення з полону потрібно заповнити заяву за посиланням і зібрати пакет документів.

До звернення в Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України треба долучити:

  • документи, які підтверджують громадянство полоненого;
  • паспорт законного представника чи родича;
  • довідку про спорідненість;
  • довідку про перебування військового в місцях несвободи з зазначенням строку перебування;
  • відомості, що підтверджують факт полону та обставини (для цивільних);
  • витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (за наявності);
  • повідомлення органів сил безпеки та сил оборони стосовно потерпілого (за наявності).

Зібравши пакет документів, необхідно відправити їх разом із заявою на електронну пошту info-gr@minre.gov.ua чи за адресою Мінреінтеграції: Чоколівський бульвар, 13, м. Київ, 03186.

Як отримати грошову допомогу


Кошти призначають на підставі факту позбавлення особистої свободи. Українці можуть подати заявку після вирішення цього питання з Комісією чи одночасно з першим зверненням. Для отримання коштів у розмірі 100 000 грн за кожен рік полону треба заповнити форму за посиланням, вказавши конкретний вид допомоги.

До заявки додаються такі документи:

  • копія посвідчення особи;
  • підтвердження полону від Комісії з питань встановлення факту позбавлення волі;
  • довідка з реквізитами банківського рахунку, на який надійде виплата.

У разі загибелі військового чи цивільного в полоні (або протягом року після звільнення) також можна звернутися за фінансовою підтримкою. У заяві вказується вид «одноразова державна грошова допомога у разі загибелі (смерті)» та додається копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію смерті.

Новий механізм виплат


Верховна Рада ухвалила закон №11407, який передбачає оновлений механізм одержування коштів у випадку полону чи зникнення безвісти. Тепер військовослужбовці зможуть самостійно обирати, кому належатимуть виплати у зв’язку з позбавленням особистої свободи.

Також закон запровадить порядок черговості, якщо службовець не напише розпорядження заздалегідь. Першими в черзі на фінансову допомогу йдуть дружини (чоловіки), законні представники неповнолітніх і батьки військових. Після них – повнолітні діти, рідні брати/сестри.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *