Українцям радять запастися овочами: сховища швидко спустошуються, а ціни ростуть

Цьогорічного зимово-весняного сезону ціни на овочі в Україні б’ють рекорди. Основна причина – кепський минулорічний врожай овочевих культур і недостатня кількість пристосованих сховищ. Усе це не дало сформували достатніх запасів городини, і тепер вони швидко тануть.

Експерти агроринку кажуть, що така тенденція зберігатиметься ще, принаймні, кілька місяців – поки на ринок не почне надходити врожай цього року, пише gsminfo.

Дорожчають усі овочі: як тепличні, так і ті, що були припасені з осені. Втім, якщо тепличні помідори, огірки та молода капуста вважаються заледве не делікатесами і не входять до щоденного раціону більшості українців, то без звичайної городини тривалого зберігання ніяк не обійтися. Адже картопля, морква, буряк та ріпчаста цибуля незмінно входять до щоденного меню більшості сімей.

Картопля

Ціни на картоплю цьогоріч відлякують покупців. Після нетривалого зниження вони знову завзято пішли вгору, змушуючи шанувальників смаженої картопельки вгамувати свій апетит. У березні картопля ще подорожчала порівняно з лютим. У середньому це подорожчання склало близько 1%. Однак ціни на цей овоч і так були високими. Отже експерти прогнозують, що нижчими вони не стануть, доки на ринок не піде масово молода картопля.

Морква

Морква взагалі цьогоріч здобула собі славу цінової рекордсменки. На стільки або у стільки разів не подорожчав за сезон жоден овоч. Так, у лютому кіло моркви в середньому коштувало 36 грн, а тепер вже її продають за 41. Причому подекуди вартість кілограма вже підбирається до пів сотні гривень.

Українцям радять запастися овочами: сховища швидко спустошуються, а ціни ростуть  - today.ua

Цибуля

Ріпчаста цибуля взимку також пережила кілька коливань ціни. Проте, на відміну він іншої городини, ціна на неї усе ж залишається поміркованою. Кілограм можна знайти і за 10-12 грн. Але експерти кажуть, що вона дорожачатиме ще, принаймні, два місяці. Зазвичай, як показує досвід, ціну на ріпчасту цибулю починає перебивати молода зелена цибуля. Однак масово свіжа зелень піде на ринок не раніше середини травня.

Отож, аналітики сільськогосподарського ринку радять українцям зробити хоч якийсь овочевий запас, щоби ціни, які підуть у весняний галоп, не спустошили гаманців зовсім.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *