Українці масово встановлюють панелі на балконах квартир: на що вистачить струму від панелі за 10 тис. грн

В Україні значно зріс попит на портативні панелі. Їх можна підключати до домашніх сонячних станцій типу EcoFlow, або ж підключать до інвертора і батареї. Сонячній панелі, яка коштує близько 10 тис. грн., вистачить на генерацію 260 кВт*год. на рік (взимку генерація різко скорочується).

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Киянин Олександр ще на початку року придбав панель на 300 Вт усього за 6 тис. грн. Зараз така панель коштує вже від 10 тис. грн. Згідно з розрахунками редакції, в Київській області така станція площею приблизно два метри в розібраному стані може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною – майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.

Якщо враховувати тільки вартість панелі та вважати, що зарядну станцію за типом EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт-год електроенергії, виробленої на балконі, становитиме близько 1,1 грн (за умови, що впродовж гарантійного терміну у 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель).

Панель також можна замовити й на Allieexpres. Киянин Юрій розповідає OBOZ.UA: свою панель він купив ще на початку липня за 145 доларів (5981 грн за курсом НБУ станом на 17 липня). Йдеться про монокристалічну панель номінальною потужністю у 200 Вт. OBOZ.UA знайшов таку ж модель панелі на «Розетці» вже за 12 999 грн без знижки та за 8900 грн зі знижкою.

«Скільки генерує за день. Скажу відразу – не дуже багато. Вона повішена вертикально за балконом на західній частині дому. Починає працювати (хоч щось видавати) приблизно з 11:00 і до 20:00 (залежно від сонця). У пік поки що вона у мене видавала приблизно 80 Вт на годину. Коли тільки купили й почали тестити, вона нам видала 120 ватів. От прямо зараз віддає 50 ватів. Так мало, тому що її потрібно вішати під кутом до сонця», – розповідає Юрій.

Зарядна станція на 512 ват-годин завдяки такій панелі може повністю зарядитися за 6,4 години за умови, якщо панелі будуть віддавати по 80 Вт на годину. Юрій планує використовувати панель і після того, як скасують відключення. «Щоб реально заживити всю квартиру від сонця, потрібно ставити декілька панелей і під правильним кутом. Цю я брав більше для того, щоб «помацати», а що воно взагалі таке», – каже киянин.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *